Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović predstavio Izvješće o radu policije za 2023. godinu

Slika /2024/7/vlada 11.7.png

Hrvatska je prema IEP Global Peace Indexu u 2023. zauzela 14. mjesto i spada među najsigurnije zemlje svijeta, dok je u recentnoj objavi World of Statistics proglašena najsigurnijom zemljom za noćne šetnje

FOTO: YouTube Vlada RH

U četvrtak, 11. srpnja 2024. održana je 12. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio Izvješće o radu policije za 2023. godinu.

Ministar Božinović uvodno je konstatirao zadovoljstvo radom hrvatske policije u 2023. godini riječima:
 
  • „Hrvatska je prema IEP Global Peace Indexu u 2023. godini zauzela 14. mjesto i spada među najsigurnije zemlje svijeta, a u recentnoj objavi World of Statistics proglašena je najsigurnijom zemljom za noćne šetnje na svijetu.“

U odnosu na Izvješće o radu policije za 2023. godinu rekao je kako je ono podijeljeno u deset poglavlja i tri priloga, a izdvojio je i nekoliko pokazatelja koji govore o uspješnom rada hrvatske policije.
 
Izdvajamo

Što se tiče nezakonitih migracija, nastavljen je rast u 2023. godini kada je evidentirano 69.726 postupanja, odnosno 37,7% više nego 2022. godine, uz napomenu da ove godine (do danas) bilježimo smanjenje nezakonitih migracija za 47,36% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tijekom 2023. zabilježeno je povećanje prometa na cestama za 11,6%, te je u tim okolnostima evidentirano 6,3% više prometnih nesreća, 6,6% više teško ozlijeđenih osoba i 6,6% više lakše ozlijeđenih osoba nego godinu ranije, uz jednu manje poginulu osobu.

Koeficijent razriješenosti kaznenih djela je 71,6%, odnosno četvrtu godinu za redom je iznad 70%.

Također, za istaknuti je kako je nastavljen višegodišnji trend pada kaznenih djela ubojstava, kojih je u 2023. godini evidentirano 23 i sva su razriješena.

Što se tiče otkrivanja kaznenih djela ratnih zločina, prijavljena su 92 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, dok se zasad u prvih šest mjeseci 2024. godine bilježi trend povećanja za 32%.

U pogledu zaštite mladeži i obitelji prijavljeno je i procesuirano 18% više kaznenih djela nego prethodne godine, odnosno 11.540 kaznenih djela, a iz čega je vidljiva iznimna aktivnost u radu policijskih službenika. 

Prijavljeno je 747 koruptivnih kaznenih djela i 1 377 počinitelja koruptivnih kaznenih djela.

Što se tiče otkrivanja kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta, zabilježen je porast prijavljivanja za 48,3% više kaznenih djela te 58,7% više počinitelja.

U području suzbijanju krijumčarenja ljudima prijavljeno je 64% više kaznenih djela, a porast prijavljenih počinitelja je veći od 108%, odnosno prijavljeno je 1612 počinitelja.

I dalje se bilježi povećanje prijavljivanosti kaznenih djela kriminaliteta droga i to za 3,91% uz naglasak da je tijekom 2023. godine prijavljeno 151 kazneno djelo zločinačkog udruženja iz tog područja.

Interoperabilnost

Hrvatska spada među najaktivnije korisnike Schengenskog i Interpolovog informacijskog sustava - peta smo država u Europi prema broju provjera u Schengenskom informacijskom sustavu te na šestom mjestu u svijetu i četvrta u Europi prema broju provjera u Interpolovom informacijskom sustavu.
 
Obrazovanje

U pogledu obrazovanja potpredsjednik i ministar Božinović izvijestio je da je u 2023. godini maturirala I. klasa učenika upisana u novouspostavljen program srednjoškolskog policijskog obrazovanja (3. i 4. razred srednje škole) na Policijskoj školi „Josip Jović“, na preddiplomskom stručnom studiju Kriminalistika na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti diplomirala su 94 studenta, na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Kriminalistika 62 studenta te je provedeno više od 260 različitih programa obrazovanja za više od 7000 polaznika.

Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj u 2023. godini bilo je na visokoj razini kao i prethodnih godina u mandatu ove Vlade“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Izvješće o radu policije u 2023. godini te će ga uputiti Hrvatskom saboru.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade