Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović primio na radni sastanak predstavnike zaposlenika ZET-a

Slika /2024/4/sastanak ZET naslovna.jpg

Policija i ZET će izraditi poseban protokol o suradnji

FOTO: MUP RH

Na inicijativu predstavnika sindikata zaposlenih u ZET-u danas, 5. travnja 2024. u Ministarstvu unutarnjih poslova potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio je na radni sastanak predstavnike zaposlenika ZET-a odnosno udruga, sindikata i Uprave ZET-a.

Na samom početku sastanka, sudionici su izrazili zadovoljstvo napretkom koji je postignut od posljednjeg sastanka u prosincu 2023. godine te su danas razgovarali o temama poput napada na vozače ZET-a i postupanju policijskih službenika (primjena članka 315.b Kaznenog zakona) u tim slučajevima, problematici s kojom se susreću vozači ZET-a pri padu putnika u vozilu, ponašanju taksi vozila, romobila, bicikala i drugih u prometu, zaustavljanju taksi vozila i drugih sudionika u prometu na stajalištima i ugibalištima za autobuse te vožnji „žutom trakom“ vozila koja na to nemaju pravo.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova na radnom sastanku su sudjelovali i predstavnici Ravnateljstva policije odnosno pomoćnik načelnika Uprave za javni red i sigurnost Tomislav Gulan i pomoćnik načelnika Uprave za javni red i sigurnost Jurica Miočić, predstavnici Policijske uprave zagrebačke odnosno načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Krznarić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Tomislav Pervan te voditelj Službe prometne policije Krešimir Mišić.

U izaslanstvu Ministarstva pravosuđa i uprave bili su državni tajnik Juro Martinović i načelnica Sektora za propise kaznenog prava Ana Kordej.

Problematiku vozača ZET-a na sastanku su iznosili predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb Anto Jelić, predsjednik Udruge branitelja ZET-a te Zajednice branitelja Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga Darko Matijević, predsjednik Sindikata prometnih i komunalnih službi Dražen Jović te član Uprave ZET-a Luka Matošić.

Kao rezultat radnog sastanka dogovorene su mjere za unaprjeđenje suradnje u vezi s događajima u kojima sudjeluju vozači, ali i ostali zaposlenici ZET-a. Na inicijativu i prijedlog ministra Božinovića, mjere za unaprjeđenje suradnje će se propisati protokolom o suradnji između Policijske uprave zagrebačke, ZET-a i sindikata.

Član Uprave ZET-a Matošić pozdravio je inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova te najavio da će Uprava ZET-a do 1. svibnja dostaviti prvu radnu verziju spomenutog protokola.  

Državni tajnik Martinović je obećao da će Ministarstvo pravosuđa i uprave pružiti svoju stručnu potporu u njegovoj pravnoj regulaciji.
 

Priopćenja | Suradnja