Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila

Slika topvijesti/godina2010/PROSINAC/proces03.jpg

Projekt je proveden u sklopu šireg projekta „Jačanje hrvatskog civilnog društva u području migracija i azila kao priprema za pristup Republike Hrvatske u Europsku uniju“.  

Danas, 6. prosinca, u Ravnateljstvu policije predstavljen je projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog pravnog centra „Praćenje postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u području nezakonitih migracija i azila“. Projekt je proveden u sklopu šireg projekta „Jačanje hrvatskog civilnog društva u  području migracija i azila kao priprema za pristup Republike Hrvatske u Europsku uniju“. U trajanju od 30 mjeseci zajednički su ga provodili Nizozemsko vijeće za izbjeglice, Hrvatski pravni centar i Hrvatski Crveni križ, uz financijsku potporu MATRA Programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Na svečanosti zatvaranja projekt su predstavili voditelj projekta iz MUP-a Zlatko Sokolar te voditelica projekta  iz HPC-a Ivana Polunić

Sokolar je kazao kako je provođenje ovog projekta bilo priprema pristupa Republike Hrvatske u Europsku uniju. Svrha Projekta bila je promatrati prepoznaju li policijski službenici za nezakonite migracije iskazane namjere za traženjem azila na teritoriju RH od strane nezakonitih migranata te poštuju li se njihova temeljna ljudska prava. Promatranje se provodilo u četiri policijske uprave i to PU zagrebačkoj, PU primorsko-goranskoj, PU varaždinskoj i PU međimurskoj.

Ivana Polunić je istaknula svrhu, motive te rezultati ovog projekta. Želja je bila provjeriti imaju li sve osobe pravo na azil zajamčen Ustavom RH te poštuju li se temeljna ljudska prava svih migranata prilikom postupanja policijskih službenika, kazala je. Policijsko postupanje tijekom saslušanja nezakonitih migranata uhićenih zbog nezakonitog ulaska ili boravka na teritoriju RH, odnosno nezakonitog izlaska s teritorija RH promatralo 27 je neovisnih promatrača HPC-a. Promatranje u PU zagrebačkoj provedeno je u trajanju od 19 mjeseci, u PU primorsko-goranskoj u trajanju od 9 mjeseci, a u PU varaždinskoj i međimurskoj u trajanju od 6 mjeseci, a za to vrijeme je promatrano ukupno 637 policijskih saslušanja u ukupno 27 policijskih postaja. Tijekom promatranja nije zabilježen nijedan slučaj kršenja ljudskih prava, a policijski službenici pokazali su više od očekivane osjetljivosti na težak životni put osoba prema kojima su postupali.

Također je napomenula kako je ovim projektom razvijen nov, jedinstven oblik suradnje između javnog i civilnog sektora u Republici Hrvatskoj te je ostvaren sveobuhvatan i neposredan uvid civilnog društva u postupanje policijskih službenika u području nezakonitih migracija i azila. Rezultati provedenih promatranja pokazali su visoku razinu profesionalnosti i zakonitosti u postupanju policijskih službenika u području nezakonitih migracija i azila. Projektom je uspostavljen model promatranja postupanja policijskih službenika od strane organizacija civilnog društva koji se može smatrati jedinstvenim i u širim, europskim okvirima. Na ovakav način povećana je transparentnost i otvorenost u radu MUP-a.

Na svečanosti završetka projekta govorio je i predstavnik UNHCR-a Wilfreid Buchhorn, koji je napomenuo da pozdravlja ovakav pristup i suradnju javnog i civilnog sektora, da su dobiveni rezultati impresivni te da UNHCR pozdravlja nastavljanje ovog projekta.  

Predsjednica Hrvatskog pravnog centra Agata Račan istakla je da, ako promatramo provedeni projekt, posebno je vrijedno zalaganje za vladavinu prava. HPC vrlo je zadovoljan dobivenim rezultatima, uspostavljenim odnosom vladinog i nevladinog sektora i provedenom edukacijom policijskih službenika. Agata Račan je zahvalila UNHCR-u na pruženoj podršci tijekom provedbe projekta, Kraljevini Nizozemskoj na financijskoj potpori te svim ostalim sudionicima projekta.

Na svečanosti je bila i NJ.E. Stelle Ronner-Grubičić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske, koja je iskazala zadovoljstvo rezultatima projekta te modernom pristupu. Kazala je kako je Republika Hrvatska unazad dvadeset godina napravila značajan iskorak od zemlje koja je stvarala migrante do danas, kad je Republika Hrvatska zemlja primateljica migranata te država koja preuzima ulogu granične zemlje EU.     

Načelnik Uprave za granicu Nikola Milina rekao je da je zadovoljan provedenim projektom jer je to još jedan dokaz da MUP RH poduzima velike napore u postupku pridruživanja EU. Realizacijom ovog projekta ispunjen je i značajan dio obveza MUP-a utvrđenih Nacionalnim programom Vlade Republike Hrvatske za zaštitu i promicanje ljudskih prava od 2008. do  2011. te je još jednom potvrđena sposobnost i vjerodostojnost MUP-a u preuzimanju i provedbi međunarodnih i europskih standarda na području azila, migracija i granica te zaštite ljudskih prava, što je od izuzetnog značenja i za kvalitetno provođenje pretpristupnih pregovora za 23. i 24. poglavlje, odnosno, prijem Republike Hrvatske u Europsku uniju.



Pisane vijesti