Predstavljena internetska stranica Hrvatska za Ukrajinu

Slika /2022/3/Web%2020_3/stranica_ukr_00.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je u nedjelju dvojezičnu internetsku stranicu koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima

Izvor: Hina

Stranica Hrvatska za Ukrajinu na hrvatskom jeziku sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku do podataka o kapacitetima, kako se može pomoći ljudima do toga što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.

Raseljene osobe pak na ukrajinskoj inačici kroz više kategorija mogu dobiti odgovore na najčešće postavljana pitanja, rečeno je na konferenciji za novinare u MUP-u.

Primjerice, vezano za prvi prihvat izbjeglica pojašnjava im se postupak granične kontrole, evidentiranje, ulazak sa životinjama, kome se u prvi mah javiti.

Zainteresirani za reguliranje statusa raseljene osobe mogu doznati kako i gdje podnijeti zahtjev za privremenom zaštitom, gdje dobiti iskaznicu i koja im prava iz tog statusa pripadaju.

Raseljenim osobama nude se i podaci o lokacijama smještaja, i kako regulirati status ovisno o vrsti smještaja, koje sve službe su raseljenim osobama na raspolaganju na tim lokacijama.

Stranica nadopunjavati kako se budu mijenjale potrebe raseljenih osoba

Stranica također donosi detalje o socijalnoj i pravnoj pomoći, primjerice ostvarivanju prava na naknadu, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i obrazovanju.

MUP je kao koordinativno tijelo Međuresorne skupine za prihvat izbjeglica prilikom izrade internetske stranice konzultirao širok krug dionika, ne samo nadležnih resora već i pravobranitelje i predstavnike ukrajinske zajednice u Hrvatskoj.

Marina Mandić iz MUP-a poručila je da će tako nastaviti jer će se stranica nadopunjavati kako se budu mijenjale potrebe raseljenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj. Pratit ćemo njihove potrebe i odgovarati na životna pitanja s kojima se susreću, obećala je.

Također je pokrenut telefonski broj 114 na koji raseljene osobe iz Ukrajine mogu dobiti informacije o smještaju, prehrani, zdravstvenoj zaštiti, školovanju djece, radno-pravnom statusu i drugim pravima.

MUP napominje da je od četvrtka, 17. ožujka, u funkciji online podnošenje Zahtjeva za odobrenje privremene zaštite, koji će biti omogućen na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku.

Putem izrađene aplikacije za online podnošenje zahtjeva, raseljene osobe iz Ukrajine jednostavnije će podnositi zahtjeve, dok će ih službenici lakše zaprimati.

Pisane vijesti