Predstavljeni rezultati kriminalističkog istraživanja PU varaždinske

Slika topvijesti/2016/listopad/droga_varazdin_00.jpg

Policijski službenici PU varaždinske su od srpnja do listopada proveli niz kriminalističkih istraživanja vezanih uz otkrivanje počinitelja kaznenih djela iz domene zlouporabe droga.

Foto: PU varaždinska

Policijski službenici PU varaždinske su od srpnja do listopada proveli niz kriminalističkih istraživanja vezanih uz otkrivanje počinitelja kaznenih djela iz domene zlouporabe droga.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu su u srijedu, 5. listopada pretražili kuće i posjede u Svibovcu Podravskom kojima se koristi 12 osoba gdje su pronašli 14 493,7 grama marihuane, 50 stabljika indijske konoplje od 83 cm do 11 cm te 28 grama sjemenki indijske konoplje pripremljenih za daljnji uzgoj. Također su pronašli i razne vrste oružja i streljiva namijenjenih počinjenju kaznenog djela Protuzakoniti lov i ribolov.

Vrijednost oduzete marihuane se procjenjuje na oko 300 000 kuna dok bi distribucijom i prodajom iste količine na uličnoj razini počinitelji ostvarili znatno veću materijalnu korist.

Također, tijekom srpnja i kolovoza policijski službenici su proveli još tri kriminalistička istraživanja iz domene zlouporabe droga. Kod 56-godišnjakinje iz mjesta Segovina su pronašli 2 166 stabljika indijske konoplje od 85 cm do 330 cm, kod 30-godišnjaka s područja  Svibovca Podravskog su pronašli 69 stabljika indijske konoplje od 111 cm  do 430 cm. Također su kod 42-godišnjaka iz Varaždina pronašli u tzv. „indoor“ uzgoju u prostorijama njegove obiteljske  kuće 11 stabljika od 118 cm pa do 165 cm.

Kod te tri osobe teško je procijeniti ukupnu vrijednost oduzetih biljaka indijske konoplje s obzirom da su iste pronađene i oduzete u rastu, međutim  dobivanjem gotovog proizvoda marihuane vrijednost se mjeri u nekoliko stotina tisuća kuna, dok bi eventualnom distribucijom gotovog proizvoda na uličnoj razni materijalna korist bila višestruko veća.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv svih navedenih, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu su podnijete kaznene prijave radi počinjenih kaznenih djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, Omogućavanje trošenja droga te Protuzakoniti lov i ribolov i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i  eksplozivnih tvari.



Pisane vijesti