Prekinut lanac krijumčara vozila

Slika /ponor3.jpg

Tijekom današnjeg dana USKOKU je podnesena kaznena prijava protiv 11 osoba zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanje za počinjenje kaznenih djela opisano u čl. 333 st. 1 i 3 KZ-a u svezi čl. 217 st. 2 t. 1 KZ-a.

Policijski službenici PU zagrebačke i PU karlovačke u suradnji s Mobilnom jedinicom za provedbu nadzora državne granice, i Odjelom organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a, u koordinaciji  sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,  dovršili su složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Zagreba, Karlovca i područja Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su se udružile radi teških krađa i krijumčarenja motornih vozila u  Bosnu i Hercegovinu.

Naime,  tijekom višemjesečnog provođenja posebnih dokaznih radnji utvrđeno je da je osumnjičeni muškarac s područja Karlovca, organizirao osmero državljana RH-a,  i trojicu državljana BiH za otuđivanje motornih vozila marke ''BMW'', ''Volkswagen'' i ''Škoda'' novijih godina proizvodnje na području Republike Hrvatske. Vozila su krijumčarili na teritorij Bosne i Hercegovine, ali i rastavljali ih u dijelove koje su prodavali u Republici Hrvatskoj.

Organizator kriminalne grupe je za činjenje opisanih kriminalnih radnji nabavio u inozemstvu  specijalne elektroničke naprave tzv. ''dekodere'' namijenjene otuđenju automobila. Pomoću dekodera su državljanin RH-a i državljanin BiH  otuđivali motorna vozila te ih potom uz pomoć ostalih članova grupe krijumčarili na teritorij Bosne i Hercegovine. Prvoosumnjičeni organizator je na taj način stečenu znatnu protupravnu imovinsku korist dijelio članovima grupe.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je gore navedena kriminalna grupa u razdoblju od  siječnja 2011. do polovice srpnja 2011. godine, počinila ukupno devet kaznenih djela teških krađa na području Zagreba i Rijeke, kojom prilikom su otuđili osobne automobile marke ''BMW X6'', ''BMW serija 5'', ''BMW X3'', ''VW Golf' 5'', ''VW Golf IV'' i ''Škoda Octavia'', te su na taj način sebe pribavili protupravnu imovinsku korist u vrijednosti od 1.660 000 kuna.

Također je utvrđeno da su isti počinili četiri kaznena djela krivotvorenje isprava i jednokazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Tijekom provođenja posebnih dokaznih radnji policijski službenici su pronašli i vratili vlasnicima pet prethodno otuđenih osobnih automobila marki: ''BMW X6'', ''BMW serija 5'', ''BMW X3'', ''VW Golf V''.

Obavljenim pretragama vozila kojima su se osumnjičeni koristili pronađene su i privremeno oduzete tzv. ''dekoderi'', specijalno programirano prijenosno računalo za otuđenje osobnih automobila, te više komada  provalničkog alata tzv. ''ruskih ključeva'' i ''čeličnih igala''.

Tijekom današnjeg dana USKOKU je podnesena kaznena prijava  protiv 11 osoba zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanje za počinjenje kaznenih djela opisano u čl. 333 st. 1 i 3 KZ-a u svezi čl. 217 st. 2 t. 1 KZ-a.



Pisane vijesti