Preuzimanje sustava termovizijskih kamera na prikolicama i terenskih vozila

Slika /2020- eu slike/logotip_schengen_800x600.jpg

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.290.000,00 € s PDV-om, od čega je 90% sufinancirano iz sredstva EU-a i 10% iz nacionalnog proračuna  

Foto: Ilustracija
 
U okviru Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, nominiran je projekt „Nabava prikolica s termovizijskim kamerama i terenskih vozila“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.290.000,00 € s PDV-om, od čega je 90% sufinancirano iz sredstva EU-a i 10% iz nacionalnog proračuna.

Za realizaciju projekta, što je podrazumijevalo nabavu dvije termovizijske kamere s prikolicama i dva terenska vozila marke Ford Ranger, sa zajednicom ponuditelja ERICSSON NIKOLA TESLA d.d., SECURITAS HRVATSKA d.o.o. i HIDRAULIKA PROMET d.o.o. potpisan je ugovor dana 30. prosinca 2022. godine.

Zajednica ponuditelja je 22. kolovoza 2023. godine Ministarstvu unutarnjih poslova isporučila termovizijske kamere i terenska vozila.

Sustav termovizijske kamere na prikolici s terenskim vozilom može raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim napajanjima električnom energijom, s obzirom da je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata sa gorivim ćelijama te solarni paneli. Kameru je moguće podići na stup visine do osam metara. Prijenos slike se obavlja putem WIFI sustava, a prikaz je vidljiv na radnoj konzoli (tabletu) u vozilu na području gdje nema GSM signala. Na lokacijama gdje postoji GSM signal slika se može prenositi u lokalni koordinacijski centar (LCC) kao i u Nacionalni koordinacijski centar (NCC) u Zagrebu.

Svrha projekta nabave sustava prikolica s termovizijskim kamerama i terenskim vozilima je jačanje kapaciteta granične policije u cilju obavljanja što kvalitetnijeg nadzora državne granice koje će rezultirati sprječavanjem prekograničnog kriminaliteta, posebice onemogućavanjem krijumčarenja nezakonitih migranta na vanjskoj granici EU. 

Pisane vijesti | Projekti