Prezentacija knjiga "Vukovar 1991." i "Dvadeset godina samostalne Hrvatske"

Slika topvijesti/2011/SIJECANJ/pozivnica.jpg

U prostorijama Novinarskog doma u srijedu, 26.01.2011. godine u 18 sati, održano je javno predstavljanje zbornika dokumenata iz srpskih izvora „Vukovar 1991.“ i knjige „Dvadeset godina samostalne Hrvatske“ autora Ive Goldsteina.

U prostorijama Novinarskog doma u srijedu, 26.01.2011. godine u 18 sati, održano je javno predstavljanje zbornika dokumenata iz srpskih izvora  „Vukovar 1991.“ i knjige „Dvadeset godina samostalne Hrvatske“ autora Ive Goldsteina.

„Vukovar 1991.“ zbornik je dokumenata koji obuhvaćaju svjedočanstva i stručne dokumente sa suđenja ratnim zločincima u Haagu, a među njima i dio optužnice protiv Slobodana Miloševića te svjedočanstva sa suđenja za zločin na Ovčari održanog u Beogradu.

O knjizi su govorili Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koja je istaknula da je napad na Vukovar jedan od najstrašnijih zločina devedesetih okarakteriziravši ga kao „ubijanje grada“. “Nažalost rat u Hrvatskoj nije dobio pravni epilog ni u haškoj sudnici pa je tako vukovarska tragedija ostala kao zatamnjena stranica novije historije“ istaknula je predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji. O knjizi je govorio i posebni savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Fred Matić, koji se prisjetio i vlastitog sudjelovanja u obrani Vukovara te ustvrdio da je ova knjiga: „vrijedan dokument koji će doprinijeti boljem razumijevanju događaja u to vrijeme“.

Knjiga „Dvadeset godina neovisnosti Hrvatske“ autorsko je djelo povjesničara Ive Goldsteina, koji u knjizi obuhvaća i dokumentira sve ključne političke, gospodarske i društvene procese u Hrvatskoj uključujući i aktualno utamničenje bivšeg predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Ozren Žunec, jedan od rijetkih sveučilišnih profesora koji je dobrovoljno otišao na bojište gdje je bio i ranjen, istaknuo je kako je ova knjiga pripovijest o posljednjih dvadeset godina pisana bez znanstvenih pretenzija i bez znanstvenog aparata. „Najvrjednije što smo dobili je sloboda govora, tolerancija i mogućnost da loše i zle ideje same propadnu. Mogućnost javne rasprave o svim stvarima je najveće postignuće.“

Predstavljanju knjige nazočilo je stotinjak predstavnika književnog, novinarskog i političkog miljea među kojima se, kao počasni gost, istaknuo i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji se toplim riječima i obratio nazočnima, prepričavši anegdotu iz vremena kada je kao posljednji predsjednik SFRJ boravio u Beogradu te izrazio zadovoljstvo jer: “obje knjige pokazuju stanje kakvo je bilo, one su istina.“



Pisane vijesti