Prihvaćena Odluka o pružanju žurne pomoći u speleološkom spašavanju Republici Turskoj

Slika /2023/9/Vlada%207_9_2023.jpg

Za organizaciju i koordinaciju slanja modula civilne zaštite za speleološko spašavanje u Republiku Tursku zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite

Foto: You Tube Vlada RH

Na danas održanoj 248. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je prijedlog Odluke o pružanju žurne pomoći u speleološkom spašavanju Republici Turskoj.

Naime, Speleološka federacija i Uprava za krizne i hitne situacije (AFAD) Republike Turske zatražili su dodatne timove kao potporu svojim speleološkim spašavateljima u špiljama Morca radi spašavanja američkog državljanina speleologa koji je istraživao duboke dijelove jamskog sustava i doživio krvarenje u probavnom traktu. Ova ozbiljna zdravstvena komplikacija zahtijeva hitnu speleološku i medicinsku intervenciju kako bi se spasio njegov život.

-„Republika Hrvatska jedna je od malobrojnih zemalja koje mogu ponuditi pomoć kvalitetno obučenih spasitelja-speleologa, a budući da se radi o situaciji koja zahtjeva hitnu speleološku i medicinsku intervenciju kako bi se spasio njegov život, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja žurno su upućeni kao modul civilne zaštite za speleološko spašavanje s pripadajućom opremom za samodostatan rad na terenu“ - riječi su potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića.

Vlada RH je prihvatila Odluku kojom zadužuje Ministarstvo unutarnjih poslova za organizaciju i koordinaciju operativnog djelovanja i troškove modula civilne zaštite za speleološko spašavanje u Turskoj.
 

Pisane vijesti