Primanje ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi

Slika /topvijesti/2019/Kolovoz/tvrdava1.jpg

Primanju, koje započelo minutom šutnje za nedavno poginuloga hrvatskog vojnika u Afganistanu Josipa Briškog, na Kninskoj tvrđavi nazočili su i mnogi predstavnici državnog vrha

Tekst i foto: Hina

Potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske - ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  svečano su u nedjelju navečer na platou ispred Kninske tvrđave  priredili primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskoga rata, na kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar KItarović.

Primanju, koje započelo minutom šutnje za nedavno poginuloga hrvatskog vojnika u Afganistanu Josipa Briškog, na Kninskoj tvrđavi nazočili su i mnogi predstavnici državnog vrha.

Ministar Medved: Oluja označila trajan mir i slobodu našoj domovini

Obraćajuči se zapovjednicima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo  kako je operacija Oluja označila trajan mir i slobodu našoj domovini. Oluja je, naglasio je Medved, postala dio hrvatskoga identiteta, zaglavni kamen i simbol suvremene hrvastke države.

"U Oluji je došla do izražaja sva snaga i svo jedinstvo i sav karakter hrvatskoga bića", rekao je. Ponosni smo na trenutak kada je ovdje na Kninskoj tvrđavi razvijen hrvatski barjak slobode, koji se i danas vijori kao trajan simbol mira, dodao je Medved.

 Podsjetio je na povjerenje i odgovornost, koju su zapovjednici dali doprinosom u svojim vojnim vještinama i preuziamnju odgovornih uloga. U ratu je, naglasio je, teško donositi odluke i zapovijedi iz razloga jer smo svjesni da će u njihovoj provedbi biti žrtava. "Kao društvo imamo obvezu skrbiti o našim hrvatskim braniteljima, o njihovim obiteljima i o svim stradalnicima iz Domovinskog rata", napomenuo je dodavši kako su s tim ciljem Vlada i Hrvatski sabor donijeli Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao snažno zakonsko uporište, u kojem su sadržane temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suvremena hrvatska država.

Ministar Medved smatra kako je, kao posljedica agresije na Hrvatsku i danas najaktualnije humanitarno pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu. Stoga smo, istaknuo je, ove godine donijeli zakon koji određuje prava osoba nestalih i njihovih obitelji, kako bi saznali sudbinu svoji nestalih članova, kao i postupak traženja. "Učinit ćemo sve da se istina o Domovinskom ratu prense novim naraštajima", poručio je ministar hrvatskih branitelja.

Božinović: Oluja je svojom snagom, silovitošću i brzinom trenutačno postala dio hrvatskog identiteta

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je Oluja svojom snagom, silovitošću i brzinom djelovanja trenutačno postala dio hrvatskog identiteta, i simbol snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu."

"U svega 84 sata oslobodili ste dvadeset posto hrvatskog teritorija, i to je činjenica nad kojom uvijek trebamo zastati i osvrnuti se sa dubokim poštovanjem", istaknuo je Božinović dodavši kako je razvoj hrvatske policije omogućio obrane granica Republike Hrvatske.

Krstičević: Ako bude trebalo Hrvatska vojska je spremna na nove Oluje

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na Kninskoj tvrđavi je poručio da je Hrvatska vojska spremna na nove Oluje. "Prije 24 godine hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, mudrošću i vizionarskim vodstvom predsjednika FranjeTuđmana zadali smo završni udarc velikosrpskoj politici", rekao je dodavši kako je kraljevski grad Knin ostao hrvatski grad, koji je to oduvijek bio, i uvijek će to biti.

 Zato svima onima, naglasio je, koji danas imaju pretenziju na našu zemlju i onima koji planiraju napraviti nešto protiv Hrvtaske poručujem da je Hrvatska vojska danas spremna na nove Oluje. Nikome ne prijetimo, tuđe ne želimo, ali smo spremni krvlju braniti našu domovinu", rekao je Krstičević.

Podsjetio je kako Hrvatska smo za razliku od mnogih država svoju vojsku nije naslijedili, nego je ona stvorena iz naroda. Ona je danas respektabilna vojna snaga, a hrvatski vojnik je dobro oprmljen i obučen za provedbu zadaća koje su pred njega postavljene, rekao je Krstičević.

Kroz NATO s našim partnerima i saveznicima, istaknuo je, doprinosimo razvoju mira i sigurnosti u svijetu, a kroz sustav domovinske sigurnosti pomažemo hrvatskom narodu, bilo da se radi o poplavama ili požarima.

(Hina)
 

Pisane vijesti | Obrana i vojska