Priopćenje o događaju u Solinu

Slika fotke_ilustracije/AUTO_ILUSTRACIJA.jpg&width=267

Prilikom bacanja eksplozivnih naprava, jedna je aktivirana te je od posljedica eksplozije jedan pripadnik Specijalne policije ozlijeđen u ruku. Druga eksplozivna naprava koju je 40-godišnjak, također bacio u pravcu pripadnika Specijalne policije, nije  

Danas, 26. listopada oko 7.20 sati, na lokalitetu benzinske postaje Meterize, prilikom rješavanja krizne situacije u kojoj je 40-godišnji muškarac prijetio aktiviranjem eksplozivnih naprava, a koja je započela jučer oko 15.30 sati, muškarac je s autocisterne, odbijajući mirno predati eksplozivne naprave,  bacio dvije eksplozivne naprave u pravcu mjesta gdje su se nalazili pripadnici Specijalne jedinice policije.

Prilikom bacanja eksplozivnih naprava jedna je aktivirana te je od posljedica eksplozije jedan pripadnik Specijalne policije ozlijeđen u ruku. Druga eksplozivna naprava, koju je 40-godišnjak također bacio u pravcu pripadnika Specijalne policije, nije eksplodirala, a prilikom pokušaja bacanja i treće eksplozivne naprave u pravcu pripadnika Specijalne jedinice policije prema njemu su pripadnici Specijalne jedinice policije, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, uporabili vatreno oružje od kojih posljedica je 40-godišnjak preminuo. 

Naime, pripadnici Specijalne jedinice policije postupali su u nužnoj obrani da bi od sebe odbili istodobni protupravni napad budući da im je neposredno bio ugrožen život. Odnosno, postojala je realna opasnost da se od posljedica aktiviranih ručnih bombi zapali i autocisterna, a samim tim i da dođe do eksplozije benzinske postaje, gdje se i odvijao događaj, te da posljedicama takve eksplozije bude zahvaćeno i šire područje mjesta događaja (Meterize, Vranjic, Solin, kao i obližnja plinska postaja).

Glavni ravnatelj policije je sukladno uobičajnoj proceduri, u svezi opisanog događaja odmah oformio povjerenstvo koje će inspicirati događaj te će temeljem izvješća povjerenstva, kao i utvrđenih svih relevantnih činjenica, donijeti  ocjenu opravdanosti i zakonitosti uporabe sredstava prisile.



Pisane vijesti