Promocija igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja“

Slika topvijesti/2015/svibanj/Film/TV_film1.jpg

Foto: MUP

U zagrebačkom kinu Europa danas je svečano prikazan igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja“ koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te partnerima. Film pruža uvid u proživljena iskustava svih uključenih u istoimeni projekt primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Također, film ujedno predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju nediskriminacije, nenasilja i tolerancije. Ovaj jednosatni igrano-dokumentarni film posvećen je Miroslavu Tunjiću kojeg su 14. studenog 2010. pretukla dva mladića, a 17-godišnji Miroslav od posljedica je preminuo.

Kao uvod u film na temu nasilja izvedena je scena iz rock mjuzikla „Antigona - Prokletsvo roda" gdje kralj Kreont spoznaje o problemu zla u izvedbi Medley teatra.

Nagrade za najbolje kreativne radove na temu nasilja

Koliko je u borbi protiv nasilja osobni angažman važan, pokazali su učenici osnovnih škola iz svih županija Hrvatske koji su sudjelovali u natječaju za najbolji likovni, dramski, scenski i literarni rad te su dodijeljene nagrade za najbolje radove.

Povjerenstvo je nagradilo radove izvan kategorije, a to je grupni rad učenika u Brušuri „Živim život bez nasilja“ iz Osnovne škole Antuna Mihanovića i Osnovne škole Blaža Tadijanovića iz Slavonskog Broda, a čiji je sastavni dio i literarni rad „Škola bez nasilja“ učenice Rie Pifar. Drugi nagrađeni rad izvan kategorije je literarni rad „Mala životna pravila“ Jane Šveljo iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Šibenika.

Treće mjesto za likovni rad u projektu "Živim život bez nasilja" pripalo je učenici Paulini Vršić iz Osnovne škole Štrigova iz Štrigove, drugo mjesto osvojila je Iva Senta iz Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, a prvo mjesto pripalo je Andreji Ivi Odanić iz Osnovne škole Marije i Line.

Na promociji filma bili su brat i sestra Miroslava Tunjića, Boris i Andreja, koji smatraju da ako se želimo uspješno borili protiv nasilja, potrebno je osmisliti više raznih slobodnih aktivnosti za djecu, umjesto da provode vrijeme u kafićima.

Ivo Gregurević u filmu glumi djeda djevojčice Katarine koja dolazi iz škole i odlučuje aktivno sudjelovati u projektu „Živim život bez nasilja“ koji se provodi u njezinoj školi, a glumi ju Klea Miloš Hasel  iz Osnovne škole Malešnica iz Zagreba. Program u kinu Europa završio je izvedbom pjevačice Maje Vučić i pijanista Matije Dedića.  

Na promociji filma prisustvovali su zamjenici glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec, Vera Šutalo iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pravobraniteljice, predstavnici sudstva, državnog odvjetništva, sustava socijalne skrbi, zdravstva, obrazovnih i zdravstvenih institucija, međunarodnih organizacija, civilnog društva i drugi.

O projektu „Živim život bez nasilja“

Partnerstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje provodi se nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja”. Projekt je usmjeren na učenike sedmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Svrha projekta, koji se provodi petu školsku godinu, je prevencija nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama.

Policijska službenica za prevenciju Marija Goatti Matijević rekla je kako je bitno da djeca znaju prepoznati nasilje, jer ga tada mogu spriječiti i prijaviti. Također je dodala da se projekt provodi u 46 osnovnih škola, a da je u pet godina provođenja projekta bilo uključeno oko 10 tisuća djece.

Projekt „Živim život bez nasilja“ objedinjuje interaktivne radionice koje se provode u odgojno-obrazovnim ustanovama. Također, objedinjuje i umjetničko-edukativni program koji uključuje predstavu Zijada Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ te glazbeno-scenski program pijanista Matije Dedića i glumca Zlatana Zuhrića te grupe Apokalipso. Treća komponenta je interaktivna parlaonica s učenicima koji su sudjelovali na prethodnim komponentama. Projekt „Živim život bez nasilja“ prepoznala je i Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) koja ga je 2013. u Litvi nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.



Pisane vijesti