Prva EGOS-ova pokazna vježba zaštite morske granice u Splitu

Slika topvijesti/2016/listopad/frontex_00.jpg

Na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i uz sudjelovanje i suorganizaciju Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex – European border and coast guard agency), 10 . i 11. listopada će se u Splitu održati tematski sastanak i prva pokazna vježba zaštite morske granice nove agencije nastale na Frontex-ovim temeljima, pod nazivom Securing Europe’s External Borders: Eurepoean Border and Coast Guard.

Foto: MUP 

Na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i uz sudjelovanje i suorganizaciju Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex – European Border and Coast Guard Agency), 10 . i 11. listopada će se u Splitu održati tematski sastanak i prva pokazna vježba zaštite morske granice nove agencije nastale na Frontex-ovim temeljima, pod nazivom Securing Europe’s External Borders: Eurepoean Border and Coast Guard.

Navedenom sastanku i pokaznim vježbama će prisustvovati predstavnici  Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i predstavnici  država članica Frontexa i susjednih obalnih država.

Kroz pokaznu vježbu na moru u utorak, 11. listopada održat će se dva scenarija: jedan se odnosi na postupanje prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante, a drugi na postupanje prema plovnom objektu pod prijetnjom terorističkog napada.

Vježba postupanja prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante prikazuje na koji način Ministarstvo unutarnjih poslova u koordinaciji s drugim državnim tijelima postupa u situaciji uočavanja i prihvata većeg broja nezakonitih migranata na moru uz potporu Oružanih snaga. 

U vježbi postupanja prema plovnom objektu pod prijetnjom terorističkog napada prikazati će se na koji način je Nacionalnom strategijom za prevenciju i suzbijanje terorizma određen opći okvir djelovanja RH u borbi protiv djelovanja terorista, terorističkih skupina i osoba koje se dovode s njima u vezu te bilo kakve aktivnosti povezane s terorizmom.

Fabrice Leggeri, izvršni direktor agencije izjavio je jučer na otvaranju rada Frontex - European Border and Coast Guard Agency u Bugarskoj: "Ovo je veliki korak naprijed za čuvanje europskih granica i želio bih naglasiti nove uloge i mogućnosti koje Agencija ima, a pokazna vježba u Splitu idući tjedan je sjajan događaj. Zahvaljujem ministru Orepiću što je pozvao European Border and Coast Guard Agency da organiziramo pokaznu vježbu u Hrvatskoj i pokrenemo komponentu obalne straže. Ovo je, po meni vrlo važno i obalna je straža poluga za cjelovito upravljanje i nadzor granica zajedno s drugim agencijama.” 



Pisane vijesti