Prva hrvatska policijska diplomacija u svijetu

Slika topvijesti/2011/travanj_2011/1_tx_n.jpg

Časnici koje RH šalje u druge zemlje su: Tajana Banovac, Damir Deak, Krešimir Kovačićek i Marko Džigumović

Foto: MUP

Sukladno važećim zakonskim i podzakonskim aktima Ministarstvo unutarnjih poslova RH provelo je postupak odabira policijskih službenika – časnika za vezu u diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu.

Nakon provedene rigorozne selekcije, rađene prema najvišim i najstručnijim kompetencijama, između 21 policijskog službenika koji su konkurirali i pristupili provjeri znanja, Izborno povjerenstvo, na čelu sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Milijanom Brkićem, sastavilo je listu kandidata za policijske časnike. Ministar unutarnjih poslova donio je Odluku o izboru policijskih časnika kojom su izabrani sljedeći policijski službenici:

Damir Deak - trenutno na radnom mjestu policijskog službenika gospodarskog kriminaliteta i korupcije u Odjelu gospodarskog kriminaliteta, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije upućuje se na rad u Republiku Srbiju.

Krešimir Kovačićek - trenutačno raspoređen na radno mjesto voditelja Odsjeka za financijsko-tehničke poslove, Odjel za zaštitu svjedoka Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije upućuje se na rad u Republiku Austriju.

Marko Džigumović - trenutačno raspoređen na radno mjesto šefa smjene, Postaja granične policije Bajakovo Policijske uprave vukovarsko-srijemske upućuje se na rad u državu Izrael.

Tajana Banovac - trenutačno raspoređena na radno mjesto policijske službenice za nezakonite migracije, Uprave za granicu Ravnateljstva policije upućuje se na rad u Glavno tajništvo Interpola.

U Kabinetu ministra danas je upriličena svečana dodjela ugovora navedenim policijskim službenicima – časnicima za vezu, koji u navedene zemlje odlaze na mandat od četiri godine kako bi tamo u svim aspektima zastupali interese hrvatske države te razvijali međunarodnu policijsku suradnju na svim razinama. Uz ministra Tomislava Karamarka, koji je uručio ugovore, svečanosti su nazočili glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović, zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić i ostali.

Obraćajući se prisutnima ministar Karamarko je rekao: „Drago mi je da smo danas ovdje. Čin slanja časnika za vezu za nas je vrlo važan. Za to su selektirani naši najkvalitetniji ljudi. Nije svejedno tko vas predstavlja negdje u svijetu u našoj policijskoj odori. Svaka od ovih zemalja za nas ima velik značaj. S istoka dolazi mnogo problema, kao što su protok nedozvoljene robe i kriminalaca pa je, kako bi se to stavilo pod kontrolu, dobar odnos sa Srbijom vrlo važan.

O iznimnoj važnosti suradnje s Interpolom kao informacijskim i suradničkim sustavom nepotrebno je uopće govoriti. Izrael za nas ima veliku važnost iz niza razloga. Osim što nam može biti izvidnica za Bliski istok te važan strateški partner u borbi protiv terorizma, s Izraelom treba imati dobru suradnju i zbog moćnog utjecaja te države.

Austrija je važna strateška točka i poveznica između nas i Europske Unije. Na tako važna odredišta ne možemo slati bilo koga. Osim što ćete kao vrsni policajci morati pokazati iznimno visoku razinu sposobnosti i profesionalnosti, ovaj posao uključuje i dimenziju diplomacije jer ćete vrlo često biti u situaciji da morate rješavati neke stvari koje nisu u naravi vašeg policijskog posla. No, ja sam siguran da ćete osvjetlati obraz svojoj kući koja vas šalje.“

Glavni ravnatelj policije Grbić naglasio je kako je ovaj čin od iznimne važnosti za podizanje međunarodne suradnje na višu razinu. „Ozbiljna borba protiv svih oblika organiziranog kriminala više se ne može voditi na lokalnoj razini. Potrebno je vezati sva raspoloživa saznanja i s policijskim organizacijama u globalnom okruženju. Sve ove zemlje imaju veliku važnost za nas. Balkanska ruta je itekako aktivna i postaje sve aktivnija, a bilježe se i povratni pravci kretanja prema zemljama istoka. Ipak, posebno me veseli odlazak u glavno tajništvo Interpola jer do sad nismo bili prisutni u ovako snažnoj mjeri, kao što to ozbiljna policijska organizacija želi. Sad ćemo imati časnika u samom srcu Interpola. Vi ste svi policijski službenici s iznimnim policijskim iskustvom i velikim spektrom policijskog znanja. Prošli ste put od policijskih postaja preko specijaliziranih odjela do mirovnih misija. Doista od vas puno očekujem.“

Ministar i glavni ravnatelj četvorici časnika za vezu poželjeli su mnogo uspjeha i zdravlja u obavljanju ove profesionalne i važne funkcije. Predstavljanje jedne policijske organizacije u svijetu je doista velika čast za svakog policijskog službenika. No, isto tako i najmanji „gaf“ dobiva veliku težinu jer ovi ljudi, osim što primarno predstavljaju svoje ime i prezime, također predstavljaju i policijsku organizaciju koja ih je odabrala i poslala ali i grb, zastavu i ugled svoje zemlje.

Damir Deak, Krešimir Kovačićek, Marko Džigumović i Tajana Banovac prvi su policijski časnici koje Republika Hrvatska šalje u druge zemlje. Ovaj čin je stoga imao specifično i posebno značenje za naše Ministarstvo. Ovim činom postali smo ozbiljna policijska organizacija na međunarodnom planu, a prvi kontingent policijskih časnika za vezu postaje dio moderne hrvatske povijesti u tom segmentu.



Pisane vijesti