Prvi za Hrvatsku 2015.

Slika topvijesti/2015/svibanj/Prvi za Hrvatsku/21_05_SMALL_0020_21_05-2.jpg

Uz pripadnike Ministarstva obrane snage su odmjerili i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i NATO snaga iz osam zemalja članica. Natjecatelji su morali proći stazu dugu preko 46  

Foto: MUP

Po teškim vremenskim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održano je u srijedu, 22. svibnja, natjecanje za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske "Prvi za Hrvatsku 2015."

U ovom međunarodnom natjecanju, sudjelovalo je ukupno 154 natjecatelja, od čega dvije natjecateljice. Uz pripadnike Ministarstva obrane snage su odmjerili i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i NATO snaga iz osam zemalja članica. Natjecatelji su morali proći stazu dugu preko 46 kilometara, noseći potpunu natjecateljsku opremu i naoružanje težine 17,6 kilograma. Tijekom natjecanja 24 pripadnika interventne policije iz 13 policijskih uprava i 1 pripadnik specijalne jedinice policije Osijek prolazili su provjeru vojničkih vještina s ostalim natjecateljima na 13 raspoređenih radnih točaka i to u preciznom gađanju, bacanju bombe, navigaciji, medicinskoj evakuaciji, korištenju vučnice i dinamičkog užeta, prelasku rijeke kajakom, pri kontaminaciji zemljišta, prelasku vodene zapreke i dr.

Natjecanje je završeno u poslijepodnevnim satima proglašenjem pobjednika. Kao i prošle godine nagradu za prvo mjesto odnio je stožerni narednik Pero Bertović kojem je od starta do cilja trebalo 8,28 sati. Prvi pristigli pripadnik policijskih snaga, 43-godišnji Nikica Lazarević iz interventne jedinice policije Dubrovnik, na cilj je stigao 10,04 sati nakon početka utrke, postigavši tako 13 mjesto u ukupnom poretku. „Oduvijek sam bio avanturističkog duga i što je nešto napornije i teže, meni predstavlja veći izazov. Sudjelovao sam u svim natjecanjima za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga od kad se održavaju i mogu reći da je ovo bila fizički najteže, najduže i najzahtjevnije do sada. Konkurencija je bila jaka ali ja sam dao maksimum od sebe i postigao svoj do sada najbolji rezultat. Vraćam se kući zadovoljan. Čestitao bih organizatorima na složenoj stazi. Dobro su zakuhali“, rekao je Lazarević zahvalivši rukovoditeljima što su mu omogućili sudjelovanje i pripremanje tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Natjecanje „Prvi za Hrvatsku“ održava se treću godinu za redom i predstavlja provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika oružanih snaga tijekom cijele godine. Cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.



Pisane vijesti