Računalna prijevara

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/NOVI_MEDIJI_I_RACUNALNI_KRIMINAL/internet.jpg

Nepoznati se počinitelj ulogirao i izvršio tri transakcije koristeći podatke s bankovne kartice s njegovog računa u ukupnom iznosu od 2374,39 kuna

Foto: ilustracija

Policijski službenici PU sisačko-moslovačke su od 24-godišnjeg hrvatskog državljanina zaprimili prijavu zbog računalne prijevare. Naime, on je na internetski oglasnik postavio oglas da prodaje auto-radio te mu se javio zainteresirani kupac koji ga je tražio da mu pošalje fotografiju svoje bankovne kartice, kako bi mu platio. Traženu fotografiju kartice oštećeni je poslao putem e-maila, nakon čega mu se nepoznati kupac više nije javljao.

Nakon što je 24-godišnjak izvršio uvid u stanje svog računa, utvrdio je da se nepoznati počinitelj koristeći podatke s bankovne kartice ulogirao i izvršio tri transakcije s njegovog računa u ukupnom iznosu od 2374,39 kuna. Protiv nepoznatog počinitelja će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini biti podnesena kaznena prijava zbog računalne prijevare. 

 

Policija upozorava       

Ovom prilikom upozoravamo građane, korisnike Interneta i društvenih mreža na dodatni oprez prilikom kupovine raznih proizvoda ili usluga.

Kako bi smanjili mogućnost prijevare, nastanka materijalne štete te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju i proizvodu koji se nudi.

Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno izvijestiti  najbližu policijsku postaju ili policiju pozivom na broj 192. 

Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Pisane vijesti