Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Slika ILUSTRACIJE/policija01.jpg

Policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu i Zagrebu dovršili su kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. godine provedbom istražne radnje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završeno njihovom identifikacijom.

Policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu i Zagrebu dovršili su kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. godine provedbom istražne radnje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završeno njihovom identifikacijom. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je 91-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisan u članku 120. st. 1. OKZRH (Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske), jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba.       

Osumnjičeni će tijekom dana, uz kaznenu prijavu, biti doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.



Pisane vijesti