Ravnatelj Grbić sastao se sa direktorom policije Srbije

Slika topvijesti/2011/lipanj/bajakovo_grbic.jpg

Čelnici policija dviju država upriličili su ovaj sastanak kako bi se dogovorili oko stvaranja pretpostavki za rad Zajedničke kontaktne službe koja se nalazi na hrvatskoj strani navedenog graničnog prijelaza. 

Danas je na Međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo/Batrovci održan sastanak izaslanstava Ravnateljstva policije MUP-a RH, na čelu s glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem i Direkcije policije MUP-a Republike Srbije, koje je predvodio direktor policije Milorad Veljović.

Čelnici policija dviju država upriličili su ovaj sastanak kako bi se dogovorili oko stvaranja pretpostavki za rad Zajedničke kontaktne službe koja se nalazi na hrvatskoj strani navedenog graničnog prijelaza. Služba je osnovana u prosincu 2010. godine s ciljem analiziranja i razmjene informacija, posebice na području suradnje nadzora državne granice, sprječavanja nezakonitih migracija, suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, osiguranja javnog reda, pomoći pri provedbi Sporazuma o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak i boravak nezakonit, te drugih područja suradnje.

Na sastanku je dogovoren način rada i razmjene informacija prije stavljanja u punu funkciju Zajedničke kontaktne službe te su doneseni zaključci kojima je, između ostalog, određen dvomjesečni rok za izradu Poslovnika koji će regulirati sva statusna pitanja vezana za rad Službe. Zaključeno je kako će primjenom postojećih pravnih okvira rezultati biti bolji i veći jer su obje strane za koordinatore odredile iskusne policijske službenike koji imaju širok spektar znanja i iskustva u području prekograničnog kriminaliteta i nadzora državne granice.  

I ovom prilikom čelnici dviju policija istaknuli su zadovoljstvo dobrom suradnjom, koja je i nedavnim potpisivanjem Memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone dugoročno odredila smjer zajedničkih akcija i primjer je za ostale zemlje regije. Istaknuto je kako će i u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ u Policijskoj upravi istarskoj boraviti i jedan policijski službenik Republike Srbije, čije će prisustvo olakšati suradnju dviju policija.



Pisane vijesti