Razbijen lanac ilegalne proizvodnje i prodaje alkohola

Slika topvijesti/godina2010/studeni/rakija04.jpg

Pronađeno je 7 787 litara nezakonito proizvedene rakije, 5 500 litara sirovine za proizvodnju alkoholnih pića (koma), 458 litara i 100 grama ekstrakta baze za proizvodnju alkoholnih pića (pelinkovca, orahovca, cherrya i kruškovca), te 6 neprijavljenih kotlova za pečenje rakije.  

Temeljem prikupljenih operativnih saznanja o mogućim pojavnim oblicima ilegalne proizvodnje i stavljanja u promet alkohola i alkoholnih pića, na području Požeško-slavonske županije, u utorak 23. studenog provedena je zajednička operativna akcija djelatnika Policijske uprave požeško-slavonske i Carinarnice Slavonski Brod. U akciji je sudjelovalo ukupno 48 policijskih i carinskih službenika.

Nadzorom je obuhvaćena jedna pravna osoba, dva obrta, pet vlasnika obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, jedan mali proizvođač jakih alkoholnih pića i dvije fizičke osobe-pojedinci sa područja Požeško-slavonske županije. Provedbom mjera carinskog nadzora utvrđene su povrede Zakona o trošarinama, na način da su osobe ilegalno proizvodile i stavljale u promet alkohol i alkoholna pića.

Pronađeno je 7 787 litara nezakonito proizvedene rakije, 5 500 litara sirovine za proizvodnju alkoholnih pića (koma), 458 litara i 100 grama ekstrakta baze za proizvodnju alkoholnih pića  (pelinkovca, orahovca, cherrya i kruškovca), te 6 neprijavljenih kotlova za pečenje rakije.

Novoutvrđeni iznos trošarine je 191.108,38 kuna, od čega trošarine na alkohol iznose 182.308,38 kuna, a trošarine na energente 8.800,00 kuna.

Protiv počinitelja će biti pokrenuti prekršajni postupci zbog povrede odredaba Zakona o trošarinama te postupci za naknadnu naplatu trošarina na alkohol i energente.

Prema riječima načelnika Odjela kriminalističke policije PU požeško-slavonske Željka Grgića, ovom akcijom razbijen je veći lanac krijumčarenja, odnosno ilegalne proizvodnje i prometa raznih alkoholnih pića koja su distribuirana po cijeloj Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti