RAZRJEŠENJE SILOVANJA 11-godišnjakinje

Zagreb - U proteklih nekoliko dana specijalistički tim Odjela općeg kriminaliteta i VI policijske postaje Zagreb proveo je opsežnu kriminalističku obradu poradi utvrđivanja identiteta nepoznatog počinitelja kaznenog djela Silovanja, počinjenog na štetu maloljetne ženske osobe, dana 01. lipnja 2002. godine oko 02,30 sati, u Novom Zagrebu, na području Remetinca, kao i kaznenog djela Spolni odnošaj s djetetom, počinjenog na štetu jedanaestogodišnje djevojčice, dana 10. listopada 2002. godine, oko 19 sati, također izvršenog u Novom Zagrebu, na području Remetinca. Oba kaznena djela počinjena su uz prijetnju i uporabu fizičke snage, kojom prilikom su obje žrtve zadobile tjelesne ozljede. Pomnom raščlambom kriminalističkih elemenata ova dva kaznena djela, utvrđena je podudarnost u načinu i okolnostima izvršenja, te se došlo do zaključka da bi počinitelj oba kaznena djela mogla biti ista osoba. Provedenim očevidom, prikupljenim obavijestima i drugim poduzetim policijskim izvidima, utvrđene su činjenice i pokazatelji koji su ukazivali na nekoliko ranije evidentiranih počinitelja kaznenih djela iz domene seksualnih delikata, obzirom da su kaznena djela činili na sličan način. Poduzimanjem daljnjih operativno-taktičkih mjera i radnji, izdvojena je muška osoba, hrvatski državljanin, mlađe životne dobi, za kojeg je, nakon provedene kriminalističke obrade, utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinio prethodno spomenuta kaznena djela, poradi čega je dana 15. listopada 2002. godine, uz posebno izvješće prepraćen u Istražni centar Županijskog suda u Gradu zagrebu. Riječ je o osobi već ranije evidentiranoj za više kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta i seksualnih delikata, koji živi sam u iznajmljenom stanu, nezaposlen je i povremeno obavlja razne poslove. Budući da se u ovoj kriminalističkoj obradi radi o kaznenim djelima iz domene kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika, a za koju je u Kaznenom Zakonu propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine, to obzirom na primjenu odredbi Zakona o Sudovima za mladež i izmijenjene odredbe Zakona o kaznenom postupku, ne možemo iznositi druge pojedinosti i detalje.

Zagreb - U proteklih nekoliko dana specijalistički tim Odjela općeg kriminaliteta i VI policijske postaje Zagreb proveo je opsežnu kriminalističku obradu poradi utvrđivanja identiteta nepoznatog počinitelja kaznenog djela Silovanja, počinjenog na štetu maloljetne ženske osobe, dana 01. lipnja 2002. godine oko 02,30 sati, u Novom Zagrebu, na području Remetinca, kao i kaznenog djela Spolni odnošaj s djetetom, počinjenog na štetu jedanaestogodišnje djevojčice, dana 10. listopada 2002. godine, oko 19 sati, također izvršenog u Novom Zagrebu, na području Remetinca.
Oba kaznena djela počinjena su uz prijetnju i uporabu fizičke snage, kojom prilikom su obje žrtve zadobile tjelesne ozljede.

Pomnom raščlambom kriminalističkih elemenata ova dva kaznena djela, utvrđena je podudarnost u načinu i okolnostima izvršenja, te se došlo do zaključka da bi počinitelj oba kaznena djela mogla biti ista osoba.

Provedenim očevidom, prikupljenim obavijestima i drugim poduzetim policijskim izvidima, utvrđene su činjenice i pokazatelji koji su ukazivali na nekoliko ranije evidentiranih počinitelja kaznenih djela iz domene seksualnih delikata, obzirom da su kaznena djela činili na sličan način.
Poduzimanjem daljnjih operativno-taktičkih mjera i radnji, izdvojena je muška osoba, hrvatski državljanin, mlađe životne dobi, za kojeg je, nakon provedene kriminalističke obrade, utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinio prethodno spomenuta kaznena djela, poradi čega je dana 15. listopada 2002. godine, uz posebno izvješće prepraćen u Istražni centar Županijskog suda u Gradu zagrebu.

Riječ je o osobi već ranije evidentiranoj za više kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta i seksualnih delikata, koji živi sam u iznajmljenom stanu, nezaposlen je i povremeno obavlja razne poslove.

Budući da se u ovoj kriminalističkoj obradi radi o kaznenim djelima iz domene kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika, a za koju je u Kaznenom Zakonu propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine, to obzirom na primjenu odredbi Zakona o Sudovima za mladež i izmijenjene odredbe Zakona o kaznenom postupku, ne možemo iznositi druge pojedinosti i detalje.

Stranica