REDOVAN SUSRET PREDSTAVNIKA MUP-a I PREDSTAVNIKA KONZULARNOG ZBORA

U petak, 5. studenog u Ravnateljstvu policije u Ilici održan je sastanak predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova s predstavnicima konzularnog zbora akreditiranim u Republici Hrvatskoj. Na početku sastanka načelnik Kabineta ministra MUP-a gospodin Dražen Krtanjek ukratko je predstavio značajke turističke sezone 2004. U tom kontekstu načelnik Krtanjek istaknuo je kako je fizički promet porastao od 3 do 5 posto, odnosno kako je i planirano. Poboljšala se cestovna infrastruktura, povećao se brodski i trajektni promet, protočnost na aerodromima i graničnim prijelazima, te investicije u infrastrukturu gradova i hotela, pojasnio je Krtanjek, istaknuvši kako je Ministarstvo unutarnjih poslova u tom pogledu posebno zainteresirano za poslove granične policije, poslove cestovnog prometa, vatrogastva i problematiku vezanu uz strane državljane. U sigurnosnom smislu, nastavio je Krtanjek, turistička je sezona protekla u najboljem redu na čemu je zahvalio i konzulima zbog njihove potpore marketinškim i inim akcijama MUP-a. Ukratko je pojasnio i novu strategiju gašenja požara po kojoj se sve snage već na samom početku svakog požara maksimalno angažiraju što je rezultiralo smanjenjem šteta nastalih od požara, kao i smanjenjem broja žrtava. Konzule je upoznao i sa pozitivnim rezultatima novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebno naglasivši da je u prometu poginulo 90 osoba manje nego što bi bilo da su se nastavile tendencije iz prvih šest mjeseci ove godine. Na sastanku su, osim pitanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, otvorena i pitanja koja također pobuđuju veliki interes predstavnika stranih zemalja u Hrvatskoj. Tako je bilo riječi o tome da li na područje Hrvatske stižu ukradena vozila iz susjednih zemalja, surađuje li se sa susjednim zemljama po pitanjima organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, kako se postupa u slučaju prometnih nesreća stranih državljana, tko je nadležan u slučaju sumnje da policija nije odgovarajuće postupala prema turistima, o obavještavanju diplomatsko-konzularnih predstavništva o incidentima vezanim uz strance, kao i pitanje obaveznog prijavljivanja stranaca u roku 24 sata od ulaska u zemlju. Sudionici su se na kraju složili da su ovakvi susreti, koji bi trebali biti češći, obostrano korisni kako bi se što kvalitetnije riješila sva pitanja vezana uz boravak stranaca u Hrvatskoj.

U petak, 5. studenog u Ravnateljstvu policije u Ilici održan je sastanak predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova s predstavnicima konzularnog zbora akreditiranim u Republici Hrvatskoj.
Na početku sastanka načelnik Kabineta ministra MUP-a gospodin Dražen Krtanjek ukratko je predstavio značajke turističke sezone 2004. U tom kontekstu načelnik Krtanjek istaknuo je kako je fizički promet porastao od 3 do 5 posto, odnosno kako je i planirano. Poboljšala se cestovna infrastruktura, povećao se brodski i trajektni promet, protočnost na aerodromima i graničnim prijelazima, te investicije u infrastrukturu gradova i hotela, pojasnio je Krtanjek, istaknuvši kako je Ministarstvo unutarnjih poslova u tom pogledu posebno zainteresirano za poslove granične policije, poslove cestovnog prometa, vatrogastva i problematiku vezanu uz strane državljane. U sigurnosnom smislu, nastavio je Krtanjek, turistička je sezona protekla u najboljem redu na čemu je zahvalio i konzulima zbog njihove potpore marketinškim i inim akcijama MUP-a. Ukratko je pojasnio i novu strategiju gašenja požara po kojoj se sve snage već na samom početku svakog požara maksimalno angažiraju što je rezultiralo smanjenjem šteta nastalih od požara, kao i smanjenjem broja žrtava. Konzule je upoznao i sa pozitivnim rezultatima novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebno naglasivši da je u prometu poginulo 90 osoba manje nego što bi bilo da su se nastavile tendencije iz prvih šest mjeseci ove godine.
Na sastanku su, osim pitanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, otvorena i pitanja koja također pobuđuju veliki interes predstavnika stranih zemalja u Hrvatskoj. Tako je bilo riječi o tome da li na područje Hrvatske stižu ukradena vozila iz susjednih zemalja, surađuje li se sa susjednim zemljama po pitanjima organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, kako se postupa u slučaju prometnih nesreća stranih državljana, tko je nadležan u slučaju sumnje da policija nije odgovarajuće postupala prema turistima, o obavještavanju diplomatsko-konzularnih predstavništva o incidentima vezanim uz strance, kao i pitanje obaveznog prijavljivanja stranaca u roku 24 sata od ulaska u zemlju.
Sudionici su se na kraju složili da su ovakvi susreti, koji bi trebali biti češći, obostrano korisni kako bi se što kvalitetnije riješila sva pitanja vezana uz boravak stranaca u Hrvatskoj.

Stranica