Regionalna predstavnica UNHCR-a za središnju Europu u MUP-u

Slika topvijesti/2017/ozujak/unhcr17.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas, 6. ožujka, s Monserrat Feixas Vihé, regionalnom predstavnicom UNHCR-a za središnju Europu

Foto: MUP 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas, 6. ožujka, s Monserrat Feixas Vihé, regionalnom predstavnicom UNHCR-a za središnju Europu.
Uz ministra Orepića, na sastanku održanom u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su i njegovi suradnici, državna tajnica Lidija Pelivan Stipetić i voditelj Službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljanin, dok je u pratnji regionalne predstavnice za središnju Europu bio i predstavnik u Republici Hrvatskoj Giuseppe Di Caro.
Razgovaralo se o aktualnim europskim i hrvatskim zbivanjima vezanim uz migracije i područjima suradnje UNHCR-a i MUP-a. Zajednički cilj svima treba biti istina temeljena na činjenicama. Naglašena je i važnost međusobnog razumijevanja i iskrenosti u suradnji, uz svijest i uvažavanje međusobnih obveza, kao što su nadzor granice, granična kontrola, zaštita izbjeglica i migranata, zaštita državnog područja i provođenje istraga.

Uz obostrane zahvale na pruženoj pomoći, istaknuta je uloga Hrvatske tijekom migracijske krize 2016. godine, kao i sudjelovanje u europskom mehanizmu solidarnosti, procesu preseljenja i prihvaćanja migranata tijekom prethodne godine. Ministar Orepić i regionalna predstavnica Feixas Vihé razmijenili su mišljenja i o ozbiljnosti novih europskih kretanja usmjerenih protiv stranaca i izbjeglica, sa sve očitijim elementima ksenofobije i rasizma. S tim u vezi Feixas Vihé je naglasila kako je samorazumljivo i potrebno da pojedinačne države uspostavljaju mehanizme kontrole, sigurnosti i zaštite na svojim područjima, no kako oni nikako ne smiju ići nauštrb izbjeglica i migranata. Godinama je Europa služila kao primjer postupanja s izbjeglicama, što je trenutno uzdrmano, rekla je Feixas Vihé istaknuvši kako je EU u tranzicijskom razdoblju zbog čega je nužno zajedničko djelovanje svih uključenih. Pri tome je regionalna predstavnica istaknula važnost država poput Hrvatske koje su otvorene i spremne pružiti azil.

Sugovornici su se dotakli teme postupanja hrvatske policije s migrantima te je rečeno kako će svi slučajevi biti detaljno istraženi sukladno zakonu.

Ministar Orepić također je napomenuo da je Hrvatska svjesna svojih međunarodnih obaveza, kojih se striktno pridržava i provodi ih, te da svima želi izaći u susret, ali se susreće s realnim problemima. Skrenuo je pozornost na činjenicu da je Hrvatska tranzicijska zemlja te da se proces azila često zlorabi. S tim se složila i Feixas Vihé pa prisutne upoznala s najnovijim podacima iz kojih je uočljiva promjena zemalja iz kojih migranti dolaze, odnosno da je riječ o ljudima kojima međunarodna zaštita nije uistinu potrebna i koji azil niti nemaju namjeru tražiti, već samo doći do određene zemlje kao zacrtanog odredišta. No, s druge je strane istaknula važnost integracije izbjeglica u pojedina društva kao i važnost ostanka izbjeglica u zemlji u koju su primarno došle pri čemu je nužno sudjelovanje svih zemalja sukladno vlastitim sredstvima i mogućnostima.



Pisane vijesti