Regionalni trening o suzbijanju trgovanja ljudima

Slika topvijesti/2016/travanj/regionalni tr/tekst_1.jpg

Predstavljeni su novi trendovi, ostvareni rezultati te izazovi na području prevencije i suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj...

Foto: HCK

Hrvatski Crveni križ je uz podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a okviru projekta «PROTECT - Ljudi u riziku od trgovanja ljudima u Europi», organizirao Regionalni trening za relevantne institucije koje sudjeluju u sustavu za suzbijanje trgovanja ljudima. Trening na kojem su sudjelovali i policijski službenici linije rada organiziranog kriminaliteta i granične policije održao se od 13. do 14. travnja 2016. godine u Orahovici.

Regionalni trening organiziran je sukladno cilju i mjerama Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje trgovanja ljudima koje se odnose na jačanje proaktivnih postupaka identifikacije žrtava trgovanja ljudima, odnosno jačanja mobilnih timova. Sudionici treninga bili su policijski službenici policijskih uprava vukovarsko-srijemske, osječko-baranjske, brodsko-posavske, požeško-slavonske, virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, koprivničko-križevačke, međimurske, varaždinske i sisačko-moslavačke te PNUSKOK-a. Uz policijske službenike treningu su prisustvovali i članovi mobilnih timova – predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Centara za socijalnu skrb i organizacija civilnog društva - članice PETRA mreže te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Na treningu su predstavljeni novi trendovi, ostvareni rezultati te izazovi na području prevencije i suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj . Tijekom treninga razgovaralo se o izazovima identifikacije i pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima tijekom izbjegličke krize u RH. Prezentirani su primjeri iz područja radnog iskorištavanja kao jednog od oblika trgovanja ljudima.

PROTECT je dvogodišnji transnacionalni projekt kojeg HCK kao partner provodi u suradnji s Britanskim Crvenim križem te s pridruženim partnerima, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnim centrom za razvoj migracijskih politika (ICMPD) iz Beča. Projekt sufinanciraju Fond Europske unije za Prevenciju i borbu protiv kriminala (ISEC 2013) i Ured za udruge Vlade RH.



Pisane vijesti