Rezultati akcije "Martinje" 2011.

Slika ILUSTRACIJE/alkohol_formula_za_nesrecu.jpg

Od 11. do 13. studenoga, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirati alkoholna pića, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerilo je na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

U provođenje ovih ciljanih aktivnosti bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

U navedenom razdoblju, na području Republike Hrvatske, ukupno je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontroliran 11.151 vozač. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.059 vozača (od toga su 34 odbila alkotestiranje), 14 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, a devet ih je odbilo  testiranje.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godina i 25 do 30 godina – po 292 vozača. Također, najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg - 484 vozača. Ono što posebno zabrinjava je i veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 192.

Vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području PU varaždinske (3,04 g/kg), a najveća brzina je izmjerena na području PU ličko - senjske (230 km/h).

Utvrđeno je 5.849 prometnih prekršaja (uračunati i prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga), od čega izdvajamo 1.493 prekršaja brzine, 665 vožnje bez sigurnosnog pojasa, 232 prekršaja isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 94 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 74 prekršaja nepropisnog pretjecanja.

Od 11. do 13. studenog 2011. godine, na području Republike Hrvatske u prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, a 99 osoba je zadobilo lakše ili teže tjelesne ozlijede. Na sam dan „Martinja“, 11. studenoga, u prometnim nesrećama nije bilo poginulih osoba, sedam osoba je teže, a 28 lakše ozlijeđeno.



Pisane vijesti