Rezultati policijskih akcija za "Martinje"

Slika ILUSTRACIJE/stop_zaustavljanje.jpg&width=267

Od 11. do 14. studenoga povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirati alkoholna pića, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerilo je na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

U provođenje ovih ciljanih aktivnosti uključen je bio maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

U navedenom razdoblju, na području Republike Hrvatske, ukupno je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 12.999 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečena su 952 vozača (od toga je 45 odbilo alkotestiranje), tri vozača su na preliminarnom testiranju na opojne droge bila pozitivna, a 12 ih je odbilo  testiranje.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina –  265 vozača. Također, najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg - 397 vozača. Ono što posebno zabrinjava je i veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 211.

Vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području PU virovitičko-podravske (3,54 g/kg), a najveća brzina je izmjerena na području PU ličko-senjske (250 km/h).

Ukupno je utvrđeno 7.708 prometnih prekršaja (uračunati i prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga), od čega izdvajamo 2.605 prekršaja brzine, 815 vožnje bez sigurnosnog pojasa, 315 prekršaja isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 144 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 107 prekršaja nepropisnog pretjecanja.

Od 11. do 14. studenog  na području Republike Hrvatske u prometnim nesrećama smrtno su stradale tri osobe, a 124 osoba je zadobilo lakše ili teže tjelesne ozlijede. Na „Martinje“, 11. studenoga 2010. godine, u prometnim nesrećama nije bilo poginulih osoba, tri su osobe teže, a 37 lakše ozlijeđeno.



Pisane vijesti