Sastanak ministara unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ruske Federacije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, sastao se u Moskvi s ministrom unutarnjih poslova Ruske Federacije, Vladimirom Kolokoltsevim

FOTO: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović, sastao se danas, 3. rujna u Moskvi s ministrom unutarnjih poslova Ruske Federacije,
Vladimirom Kolokoltsevim.

Nakon što su u listopadu 2017. godine u Sočiju potpisali Protokol o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije te nakon posjeta izaslanstva Ravnateljstva policije Republike Hrvatske Moskvi u ožujku 2019. godine na kojemu su s ruskim kolegama raspravljeni modaliteti provedbe Protokola, ministri su uz mogućnost jačanja sigurnosne i policijske suradnje razgovarali i o drugim temama od zajedničkog interesa. Bilateralne odnose dviju zemalja ocijenili su dobrima i u uzlaznoj putanji. U prvoj polovici 2019. godine održan je niz susreta na ministarskoj razini, intenziviran je parlamentarni dijalog, a održani su i Dani Moskve u Zagrebu te Dani Republike Hrvatske u Nižnjem Novgorodu. Do kraja 2019. godine predviđeno je održavanje sastanka Međuvladine komisije, ključnog foruma za oslovljavanje svih važnijih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Ruske Federacije. Broj ruskih turista u Republici Hrvatskoj porastao je ove godine za 10% u odnosu na prethodnu 2018. godinu, a tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine doprinos u očuvanje sigurnosti u Ruskoj Federaciji  dali su i hrvatski policijski službenici.
 
Na sastanku je bilo govora o gospodarskim odnosima Republike Hrvatske i Ruske Federacije, odnosima Ruske Federacije i EU-a, predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a razmijenjena su i mišljenja o borbi protiv terorizma, aktualnom stanju u Siriji te stanju u jugoistočnoj Europi i migracijama.
 
Zaključno je ministar Božinović izvijestio ruskoga kolegu o pripremama Republike Hrvatske za članstvo u Schengenskom području te zahvalio Ruskoj Federaciji na brzoj ratifikaciji izmjena bilateralnog Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana Republike Hrvatske i Ruske Federacije kojima je taj bilateralni sporazum uskladen sa Sporazumom između Europske unije i Ruske Federacije o olakšanom izdavanju viza, što je bila jedna od preporuka u području zajedničke vizne politike koju je Republika Hrvatska ispunila u okviru tehničkih priprema za članstvo u Schengenskom prostoru.
 
Ministri su dogovorili produženje Protokola o suradnju dvaju ministarstava te njegovo potpisivanje prilikom uzvratnoga posjeta ministra Kolokoltseva Republici Hrvatskoj.
 
Prije sastanka s ruskim kolegom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, posjetio je Glavnu upravu policije Moskve gdje je predstavljen rad Situacijskog centra koji je izgrađen za potrebe sigurnosnog nadzora tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.
 

Priopćenja | Suradnja | Međunarodna suradnja