Sastanak Vlahe Orepića i austrijskog ministra Wolfganga Sobotke

Slika topvijesti/2016/prosinac/austrija_advent_esplanada/austrija_advent_00.jpg

Naglasak je bio na migracijama, zaštiti vanjskih granica Europske unije, policijskoj suradnji Hrvatske i Austrije te pristupanju Republike Hrvatske Schengenskom sustavu.

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić sastao se u ponedjeljak, 12. prosinca u zagrebačkom hotelu Esplanade sa saveznim ministrom unutarnjih poslova Republike Austrije, mag. Wolfgangom Sobotkom.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj i budućoj prijateljskoj suradnji dviju europskih država.

Naglasak je bio na migracijama, zaštiti vanjskih granica Europske unije, policijskoj suradnji Hrvatske i Austrije te pristupanju Republike Hrvatske Schengenskom sustavu.

„Danas smo razgovarali o dva temeljna pitanja. Prvo pitanje je pristupanje Hrvatske Schengenskom prostoru i izazovi s kojima se Hrvatska susreće na tom putu. Izrazili smo optimizam i nadu da će 2018. godine Hrvatska biti dio tog jedinstvenog europskog prostora. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali su izazovi vezani uz migrantsku krizu gdje smo definirali težišne točke koje možemo vezati uz jedan zaključak, a to je da slijedimo zajedničku europsku sigurnosnu politiku“, kazao je ministar Orepić.

Austrijski ministar, mag. Wolfgang Sobotka je istaknuo kako Hrvatsku i Austriju povezuje duga tradicija prijateljstva i suradnje na sigurnosnoj razini.

„Izvanredna suradnja ne dolazi do izražaja samo na razini suradnje ministara već na razini policijskih ustanova, odnosno policijskih ravnatelja koja se također pokazala jako uspješnom na mnogim razinama u suzbijanju kriminala“, rekao je austrijski ministar Sobotka.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, austrijski ministar unutarnjih poslova mag. Wolfgang Sobotka je sa članovima austrijske delegacije posjetio i advent na Zrinjevcu.



Pisane vijesti