Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Slika /promet%20ilustracije/slika%202.jpg

Zbog povoljnih vremenskih prilika i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s mogućom slabom kišom, ali i višim dnevnim temperaturama. Zbog povoljnih vremenskih prilika i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni prilikom prestrojavanja, skretanja na raskrižjima, dok same motocikliste pozivamo na, prije svega, poštivanje dopuštenih brzina kretanja i korištenje zaštitne kacige.
 
Vidljivost pješaka i biciklista
 
Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.
 
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
 
  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna. 

Najteže prometne nesreće
 
Tijekom proteklog tjedna dogodile su se dvije prometne nesreće s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama. Jedna nesreća dogodila se na način da je vozač osobnog automobila, nevezan sigurnosnim pojasom, zbog neprilagođene brzine kretanja, u zavoju sletio izvan kolnika gdje je došlo do prevrtanja vozila i ispadanja vozača pod vozilo. Druga nesreća dogodila se na način da je vozačica osobnog automobila naletjela na pješaka koji je prelazio preko pješačkog prijelaza, prilikom čega je pješak smrtno stradao.
 
Kao upozorenje vozačima i putnicima, možemo navesti da tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.
 
Vozače posebno upozoravamo da su se dužni pješačkom prijelazu približavati  sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.  Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
Također je potrebno ponovno upozoriti vozače i da u prvom redu, prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku), da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).
 
Mlade osobe
 
Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima, ali i drugim odraslim osobama da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  
 
Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

 
Kako smo već ranije najavili, policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Više savjeta za sigurnu vožnju saznajte OVDJE.

Stranica | Promet i vozila