Savjeti vozačima uoči nadolazećeg vikenda i promjenjivih vremenskih uvjeta

Slika promet%20ilustracije/slika%204.jpg

Pridržavajte se prometnih pravila jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život

FOTO: Ilustracija

Tijekom proteklog tjedna dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama.

Nesreće su se uglavnom dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika, naletjeli na objekte uz kolnik i pritom sami stradali. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, kao i nepropisnom brzinom.

Jedna nesreća s poginulom osobom, dogodila se prilikom nepropisnog pretjecanja motociklista.

Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da:
  • prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku),
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).
Također, prilikom približavanja raskrižjima, potrebno je voziti s povećanim oprezom i pratiti prometne uvjete, rad semaforskih uređaja, odnosno poštivati postavljenu prometnu signalizaciju prilikom prolaska kroz raskrižje. 

Jednako tako, zbog povoljnih vremenskih prilika i dalje je u prometu određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni prilikom prestrojavanja, skretanja te na raskrižjima, dok same motocikliste pozivamo na, prije svega, poštivanje dopuštenih brzina kretanja i korištenje zaštitne kacige.

Prometni uvjeti na cestama

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s mogućom kišom te niskim (u minusu) jutarnjim temperaturama, zbog čega je moguća i poledica.

U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u spomenutim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

Više savjeta o vožnji za vrijeme zimskih uvjeta na cestama doznajte OVDJE .
 
Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, dok je istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Savjeti upućeni mladim vozačima

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića.

Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu pročitajte OVDJE .
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

Kao što je ranije najavljeno, policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Vozači zapamtite! Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pisane vijesti | Promet i vozila