Seminar: „Izgradnja sustava prevencije kriminaliteta i izrada uspješnih preventivnih programa“

Slika seminar01.jpg

Ciljevi seminara su osnaživanje novo formiranih organizacijskih oblika za prevenciju u policijskim upravama; edukacija i osposobljavanje policijskih službenika za izradu i vođenje projekata i preventivnih programa.

Foto: MUP
U organizaciji MUP-a RH, Ravnateljstva policije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj, 21. rujna, u Centru za suradnju na području sigurnosti „Racviac“ u Rakitju, započeo je dvodnevni seminar pod nazivom „Izgradnja sustava prevencije kriminaliteta i izrada uspješnih preventivnih programa“ u okviru provedbe programa: „Uništenje za razvoj - uključivanje zajednice u borbu protiv kriminaliteta“, kao potpora Strategiji djelovanja policije u zajednici Ministarstva unutarnjih poslova.
Ciljevi seminara su:osnaživanje novo formiranih organizacijskih oblika za prevenciju u policijskim upravama; edukacija i osposobljavanje policijskih službenika za izradu i vođenje projekata i preventivnih programa; davanje konkretnih uputa i smjernica za rad novo formiranim organizacijskim oblicima za prevenciju u policijskim upravama.
Seminar je namijenjen policijskim službenicima za prevenciju, kontakt-policajcima, kao i svima onima koji rade na prevenciji te je ujedno i nastavak seminara održanog u Lovranu od 9. do 13. studenog 2009. godine. Na seminaru sudjeluju 52 policijska službenika iz 20 policijskih uprava koji po prvi put polaze seminar takvog tipa.
Na svečanom otvaranju seminara, uz glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, nazočili su: šef Delegacije Europske unije u RH NJ. E. Paul Vandoren, koordinatorice UN-a i stalna predstavnica UN-a u Hrvatskoj Louisa Vinton te zamjenik direktora RACVIAC-a, brigadir Željko Cepanec.  
U uvodnom obraćanju glavni ravnatelj policije Oliver Grbić kazao je kako je još od 2002. godine u okviru projekta Strategija djelovanja Policija u zajednici pa sve do danas nastao cijeli niz vrlo uspješnih i kvalitetnih preventivnih programa. Posebno je istaknuo projekt PU zagrebačke i Grada Zagreba pod nazivom „Zajedno više možemo“, a koji se u Zagrebu provodi već šestu godinu za redom.
- Ravnateljstvo policije prepoznalo je njegovu kvalitetu te ga kao primjer dobre prakse u ovom trenutku nastoji početi primjenjivati i u drugim gradovima. Sa zadovoljstvom mogu reći da je projekt do sada prihvaćen u Osijeku, Splitu, Rijeci, Koprivnici, Karlovcu i Slavonskom brodu, a namjera nam je primjenjivati ga i u drugim gradovima u RH, zajedno sa znanstvenim i obrazovnim institucijama spomenutih lokalnih zajednica. Kao glavni ravnatelj policije , izuzetno sam ponosan na činjenicu što su stručnjaci iz zemalja članica EU-a i Europske komisije, kao i Glavni ured OESS-a u Beču dosadašnju provedbu Strategije djelovanja policija u zajednici ocijenili – izuzetno uspješnom, a hrvatski model kao najuspješniji u cijeloj regiji.
U tom pogledu, značajna nam je i podrška od strane programa UNDP-a u RH. Suradnja koja traje već nekoliko godina, urodila je odličnim rezultatima, a najprepoznatljiviji su u aktualnoj i poznatoj kampanji „Manje oružja, manje tragedija“ kao i kroz projekt planova sigurnih zajednica.
Naime, 2008. godine potpisan je Sporazum o provedbi programa „Uništenje oružja za razvoj zajednica“ kroz koji UNDP znatna financijska sredstva daje upravo za aktivnosti vezane uz daljnju implementaciju Strategije. Kroz spomenuti program, UNDP i MUP zajednički su pripremili i u prosincu 2009. godine potpisali Memorandum o provođenju projekta „ Unaprjeđenje rada na izgradnji sustava prevencije kriminaliteta i podrška osnivanju koordinacijske jedinice za prevenciju kriminaliteta“.
Spomenutim projektom Ravnateljstvo policije i UNDP zajedno djeluju na uspostavi sustavnog modela rada policije na području prevencije kriminaliteta kroz niz aktivnosti na nacionalnoj razini- u Uredu glavnog ravnatelja policije i na regionalnoj razini- u policijskim upravama. Jedan od izvrsnih rezultata ove suradnje je i ustrojavanje specijalističke organizacijske strukture za prevenciju, kazao je glavni ravnatelj policije Grbić. Ovom prilikom posebno je zahvalio Europskoj uniji koja od ove godine pruža znatnu financijsku potporu i u provedbi kampanje prikupljanja ilegalnog oružja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija“.
Koordinatorice UN-a i stalna predstavnice UN-a u Hrvatskoj Louise Vinton u uvodnom govoru je istaknula da je Program za razvoj UNDP-a od 2006. godine podržavao MUP RH u razvoju veće sigurnosti svojih građana, a rezultati tog plodonosnog partnerstva govore sami za sebe.
- Naša zajednička kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ rezultirala je prikupljanjem najmanje 50 tisuća kratkog i lakog naoružanja u protekle tri godine. Suradnja između policije i lokalne zajednice je uznapredovala te su i građani u zajednicama gdje je kampanja provedena imali veći osjećaj sigurnosti što je potvrdilo ispitivanje javnog mijenja koje smo proveli. Također je izrazila zadovoljstvo što je EU odlučila financirati i omogućiti ovaj seminar te što će ove godine financirati prikupljanje i uništavanje lakog i kratkog naoružanja diljem JI Europe – istaknula je   Koordinatorice UN-a i stalna predstavnice UN-a u HrvatskojLouise Vinton.
Šef Delegacije Europske unije u RH NJ. E. Paul Vandoren kazao je kako je cilj projekta “Manje oružja, manje tragedija“ smanjiti opasnosti prouzročene prisutnošću malog i lakog naoružanja u RH ali i  u drugim područjima regije. Inače, Projekt je započeo na tri područja: povećanje sigurnosti skladištenja eksploziva i  lakog oružja, uništavanje viškova oružja, te stroža kontrola  cirkulacije i trgovine oružja.



Pisane vijesti