Seminar o motorističkim kriminalnim skupinama

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/motociklisti.jpg

Na međunarodnom seminaru u Dubrovniku sudjeluju policijski službenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Turske, te najbolji europski stručnjaci iz Europola, Norveške, Španjolske i Luxemburga.  

U organizaciji Europola i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Dubrovniku se održava trodnevni Seminar o motorističkim kriminalnim skupinama.

Na međunarodnom seminaru u Dubrovniku sudjeluju policijski službenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Turske, te najbolji europski stručnjaci iz Europola, Norveške, Španjolske i Luxemburga.

Europol je agencija Europske unije čiji je cilj unapređenje učinkovitosti i suradnje između nadležnih tijela zemalja članica u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminaliteta i terorizma. Ove godine Europol je utemeljio novi sustav ranog otkrivanja organiziranog kriminala „SCAN“ koji nadležnim tijelima dostavlja strateška izviješća o ranim prijetnjama od novih pojavnih oblika organiziranog kriminaliteta.

Zločinačke motorističke bande (outlaw motorcycle gangs - OMCGs) već su prisutne u cijeloj Europskoj uniji, a na temelju informacija iz zemalja Europske unije uočena je rastuća prijetnja širenja kriminaliteta unutar pojedinih zločinačkih motorističkih bandi i njihovih aktivnosti u jugoistočnu Europu te balkanske zemlje. Kako bi pomogao agencijama za provođenje zakona u EU u borbi s ovom vrstom opasnosti, Europol u ovom području vodi opsežan projekt.

Ovi motociklisti ne pridržavaju se zakona. Većina članova motorističkih bandi koristi multi-kriminalan pristup koji uključuje reketarenje i ucjenjivanje, nasilne oblike kaznenih djela kao što su ubojstva, teške tjelesne ozljede i pljačke, prevare i financijski kriminal kao i trgovinu naoružanjem i eksplozivima, trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i trgovinu drogom.

Članovi bandi uključeni su u široki opseg aktivnosti vezanih uz organizirani kriminal, posebno proizvodnju i distribuciju kanabisa i metamfetamina te imaju solidnu poziciju na tržištu kokaina.

Stvaranje novih saveza među zločinačkim motorističkim bandama omogućuje im sposobnost i kapacitet (infrastrukturu, međusobne veze, resurse i iskustvo) za upravljanje trgovinom drogama preko jugoistočne Europe koristeći „balkansku rutu“. Uporište i glavna platforma za daljnji transport teških droga je Turska.

U ostvarivanju svog teritorijalnog utjecaja u jugoistočnoj Europi, pojedine motociklističke bande već su izgradile bliske veze s lokalnim motorističkim bandama u Albaniji, Bugarskoj i Republici Makedoniji te su ostvarili svoju nazočnost u Turskoj.

U utrci za osiguravanjem različitih mogućnosti koje postoje na tržištima Jugoistočne Europe, teritorijalni rat bandi i borba za prevlast predstavljaju iznimnu opasnost.

Jedna od velikih opasnosti koja se pripisuje zločinačkim motorističkim bandama je njihova sklonost ekstremnom nasilju, posebno zbog njihove spremnosti upotrebe vatrenog oružja i ostalog oružja velikog kalibra. Lokalno, oni iskorištavaju i investiraju u zakonite poslovne strukture u široke svrhe uključujući pranje novca i prevaru, a koriste ih i kao fronte za druge nezakonite aktivnosti.

U jugoistočnoj Europi otkriveno je preko 60 lokalnih motorističkih klubova, a mnogi od njih pokazuju poveznice s međunarodnim zločinačkim motorističkim bandama. Napor za ispravljanje ove obavještajne praznine omogućio bi nacionalnim agencijama za provođenje zakona izoliranje specifičnih zločinačkih motorističkih bandi od onih klubova koji su uključeni samo kao motoristički entuzijasti.

Nacionalne kompetentne vlasti u Europi (naročito u sjeverozapadnoj Europi) u poziciji su da izravno pomognu u davanju odgovora na ovu opasnost nadziranjem kretanja članova zločinačkih motorističkih bandi u jugoistočnu Europu te izvještavanjem lokalnih vlasti. Ovo povećanje broja zločinačkih motorističkih bandi poziva na integrirani pristup u cilju povećanja obavještajnih podataka o širenju njihovih kriminalnih aktivnosti. Vlasti u jugoistočnoj Europi mogu koristiti znatna iskustva i vještine na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se odredile i prekinule ove kriminalne mreže.

Jedna od ideja Europola je da se javnost u što većoj mjeri informira o navedenoj problematici jer svjesnost i informiranost javnosti može uvelike pridonijeti rješavanju ovog problema.

Cilj ovog seminara je podizanje nacionalne i regionalne svijesti o naravi zločinačkih motociklističkih bandi koje se šire jugoistočnom Europom i Turskom.



Pisane vijesti