Šibenik: Znatno veći broj požara na otvorenim prostorima

Ove godine evidentirano je 438 požara ove vrste, a u istom razdoblju prošle 33 požara

 

Na danas održanoj redovnoj tiskovnoj konferenciji, izvijestila je PU šibensko-kninska, Županijski vatrogasni zapovjednik  Darko Dukić je posebno naglasio znatan porast požara na otvorenim prostorima, u prilog čemu je naveo da je od početka ove godine do jučer, 17. ožujka 2011. na našem području ukupno evidentirano 438 požara na otvorenim prostorima, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano samo 33 požara ove vrste.  

Nadalje je naveo da je za taj broj požara angažirano ukupno 1 632 vatrogasca, koji su odradili ukupno 5 290 radnih sati, što čini ukupan trošak intervencija u iznosu od 1 392 850 kuna. Također je napomenuo da je ukupna opožarena površina od 3 743 hektara, a najveće  opožarena površina je na području Miljevaca.

Na okolnosti povećanog broja požara na otvorenom prostoru Marinko Šaršanski, policijski službenik za nadzor i planiranje - za prevenciju, naveo je da se evidencija požara u Policijskoj upravi u odnosu na vatrogasce vodi prema drugim pokazateljima, pa je tako u protekla dva mjeseca ove godine na našem području u policiji ukupno evidentirano 339 požara, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je evidentirano ukupno 68 požara  također, čini znatan porast. Prema do sada obrađenom požarima ukupna nastala materijalna šteta je procijenjena na oko 5 900 000 kuna.

Do danas su u svezi izazivanja požara Općinskom državnom odvjetništvu podnesene dvije kaznene prijave i jedno posebno izviješće, zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Osim toga podnesena su i dva optužna prijedloga i 15 obveznih prekršajnih naloga po Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara.            

Kako je navedeno, osim već upućenih apela građanima od strane vatrogasaca i policije, i ova tiskovna konferencija je na neki način upozorenje građanima da prilikom spaljivanja biljnog otpada pridržavaju Županijske odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru (Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije broj: 9/2000 i 5/2008).

Odnosno, o loženju vatre prethodno treba obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ishoditi odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru te se pridržavati preventivnih mjera tijekom spaljivanja.

Za nepoštivanje ovih odredbi, čak i ako nije došlo do izbijanja požara, zapriječena je novčana kazna u iznosu od 500 do 2000 kn, a u slučaju izbijanja požara kazne su od 2000  do 5000 kn ili kazna zatvora do 60 dana.



Pisane vijesti