„Sigurnost stranih gostiju je na vrlo visokoj razini“

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/turizam01.jpg

Na trećim Danima hrvatskog turizma, koji se od 20. do 22. rujna održavaju u Rovinju, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako je sigurnost stranih gostiju u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini. Ministar Karamarko još jednom je naglasio kako je sigurnost izvozni brand hrvatskog turizma 

Na trećim Danima hrvatskog turizma, koji se od 20. do 22. rujna održavaju u Rovinju, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom po pitanju sigurnosti te rekao kako je sigurnost stranih gostiju u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini.  

Za Ministarstvo unutarnjih poslova od izuzetnog je značaja pravovremeno poduzimanje svih aktivnosti koje će osigurati najviši stupanj sigurnosti jer strani turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije. U prilog uspješnosti ove sezone govore i brojke o turističkom prometu stranih turista, kojih je u prvih osam mjeseci 2010. godine bilo 11,26 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

- Tijekom sezone nije zabilježen ni jedan događaj koji bi utjecao na opću sigurnost, dok su istovremeno zabilježeni manji brojevi poginulih i ozlijeđenih osoba na našim cestama, u odnosu na prošlu godinu - rekao je ministar Karamarko.
 

Okupljene turističke djelatnike Karamarko je podsjetio i na projekt MUP-a „Sigurna turistička sezona“. Naime, na temelju Memoranduma o razumijevanju, u policijskim upravama na obali, tijekom turističke sezone 2010., u smjenama je boravilo 60 stranih policijskih službenika iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, SR Njemačke, pokrajine Bavarske,  Francuske i Poljske te predstavnici Interpola. Ministar Karamarko je najavio kako će sljedeće godine ugovori biti potpisani s još većim brojem zemalja.
 

Strani policijski službenici službu su obavljali u svojim odorama i bez naoružanja, a za vrijeme svog angažmana u Republici Hrvatskoj nisu imali policijske ovlasti. Zadaće su primarno obavljali u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, auto-ophodnjama prilikom nadzora prometa na brzim cestama i autocestama te graničnim prijelazima. Tako su ostvarivali direktan kontakt sa svojim državljanima, s osnovnom ulogom ostvarivanja što bolje komunikacije i suradnje  između hrvatske policije i stranih državljana i obrnuto, a sve s ciljem ugodnijeg boravka i većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju te izbjegavanja eventualnih, svakako neželjenih, konfliktnih situacija.

Ministar turizma Damir Bajs i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko krajem kolovoza ove godine potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekta „Međunarodne policijske suradnje policije u odori“, koji se provodi od 2006. godine.



Pisane vijesti