Sigurnost u odgojno-obrazovnim ustanovama SOU 2010

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/zastita01.jpg

U svom predavanju na temu „Uloga policije u sigurnosti odgojno-obrazovnih ustanova“ Renata Odeljan iznijela je pregled počinjenja kaznenih djela maloljetnika prema podatcima MUP-a u razdoblju od 2001.-2009.

„Sigurnost u odgojno-obrazovnim ustanovama - SOU 2010“  naziv je prve nacionalne konferencije održane danas, u  utorak, 12. listopada, u Zagrebu u Staroj gradskoj vijećnici  u organizaciji časopisa Zaštita, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH, Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruge učeničkih domova RH, Udruge predškolskih ustanova grada Zagreba i Udruge odgajatelja dječjih vrtića.

Konferencija je okupila brojne predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske: ravnatelje vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova kao i  strukovnih udruga, relevantnih institucija, tvrtki koje se bave tjelesnom i tehničkom zaštitom. Bili su tu i predsjednici članovi Vijeća za prevenciju te svi oni koji su na bilo koji način uključeni u organiziranje sigurnosti u obrazovnim ustanovama. Cilj konferencije jepodizanje svijesti lokalne zajednice i ostalih relevantnih institucija o važnosti i principima organiziranja tjelesne i tehničke zaštite u vrtićima, školama i učeničkim domovima.

Sudionicima konferencije uvodno, pozdravnim riječima obratila se Irena Benko, voditeljica projekta, dok je nazočne u ime državnog tajnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pozdravila Vesna Hrvoj  Šic, ravnateljica Uprave za srednjoškolsko obrazovanje kazavši kako MZOŠ želi da škole budu sigurno mjesto za one koji u njih dolaze.

Zanimljivim izlaganjima obratili su se nazočnima i ugledni predavači među kojima su iz MUP-a RH bili Krunoslav Borovec, načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a RH i stručnjak za situacijsku prevenciju kriminaliteta te Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delikvenciju Ravnateljstva policije.

U predavanju na temu „Uloga policije u sigurnosti odgojno-obrazovnih ustanova“ Renata Odeljan iznijela je pregled počinjenja kaznenih djela maloljetnika  prema podatcima MUP-a u razdoblju od 2001.- 2009. Naglasila je kako policija u tom razdoblju bilježi sve više kaznenih djela maloljetnika s elementima nasilja kao i razbojničkih krađa. Ukazala je i na Čl.95 Obiteljskog zakona  prema kojem su roditelji dužni brinuti o odgoju i ponašanju svoje djece.

Krunoslav Borovec, govoreći o situacijskoj prevenciji, naglasio je kako bi mjere situacijske prevencije naše vrtiće i škole mogle učiniti sigurnijima. Spomenuo je četiri različita aspekta prevencije, preventivnih mjera čijom bi se primjenom moglo izbjeći nasilno i nepoželjno ponašanje djece u škola.

Martina Sudar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavila je stručni rad grupe autora "Percepcija dostupnosti i raširenosti oružja kod adolescenata u Hrvatskoj" . Zanimljiva predavanja još su održali i Martina Tomić Latinac (UNICEF), Karmen Trubić, (grad Varaždin), Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), Renata Odeljan (MUP RH), Suzana Hitrec (Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja), Mira Božić (Udruga predškolskih ustanova grada Zagreba), Olga Plazibat (Savjet mladih Grada Zagreba), Antun Krešimir Buterin (časopis Zaštita), Marita Guć (O.Š. Manuš, Split), Petar Bareza (Bonačić Security), Darko Šupe (Tehnomobil), Frano Svalina (Tehnozavod Marušić), Mislav Majić (Zaštita Zagreb), Nevenko Bartolinčić (RECRO-NET).Pisane vijesti