Sisak: Utaja poreza i drugih davanja

 

Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta ove policijske uprave proveli su kriminalistička istraživanja nad 62-godišnjim Siščaninom zbog sumnje da je na štetu državnog proračuna RH počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja.

Istraživanjem je tako utvrđeno da je on kao vlasnik jednog sisačkog obrta u razdoblju od početka 2009. do 29. travnja 2010. godine, kako bi izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost, dao neistinite podatke o stanju osnovnih sredstava obrta, prikazujući jedan stroj, teretno vozilo i dva osobna vozila na popisu osnovnih sredstava, iako se ona ne nalaze u poslovnim prostorima i ne koriste u poslovne svrhe. Tako u prijavi poreza na dodanu vrijednost za 2009. godinu nije prikazao manjak navedenih osnovnih sredstava obrta kako se na manjak ne bi obračunao porez na dodanu vrijednost u iznosu od 71 091 kuna. Također je temeljem ulaznih računa servisiranja osobnog vozila koje se koristi u poslovne svrhe i nije na popisu osnovnih sredstava obrta, iskoristio predporez u iznosu od 1 189 kuna.

Na opisane je načine državni proračun RH oštetio za ukupan iznos od 72 281 kune. Zbog kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja protiv njega je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena kaznena prijava.



Pisane vijesti