Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju

Slika /2023/1/ministar- vlada 20.1.2023..jpg

Ministar Božinović istaknuo je kako je cilj izmjena i dopuna ovog Zakona osigurati još učinkovitije, kvalitetnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina, a propisuje se i da, osim pirotehničara, i drugi osposobljeni službenici MUP-a mogu obavljati određene radnje 

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 186. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju.

„Cilj ovih izmjena i dopuna Zakona je osigurati još učinkovitije, kvalitetnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina te se u njemu u bitnom predlaže, a u cilju administrativnog rasterećenja, ukinuti kategoriju dopunskog općeg izvida. Što se tiče samog tehničkog izvida, on se uređuje na način koji će moći preciznije definirati područja na kojima će se obavljati tehnički izvid“, istaknuo je ministar Božinović te dodao kako se, među ostalim propisuje, da osim pirotehničara, i drugi osposobljeni službenici Ministarstva unutarnjih poslova mogu obavljati opći izvid kao i postavljati, uklanjati i kontrolirati oznake minske opasnosti.

Također se propisuje i osnovna tehnička dokumentacija koja će omogućiti jednostavno i unificirano rješenje za sve sudionike u razminiranju odnosno bolju provjeru kvalitete obavljenih poslova te uskratiti nepotrebno dupliciranje i umnožavanje dokumenata.

Nadalje, se propisuje i rok do 30. lipnja svake godine do kojeg jedinice područne, odnosno regionalne samouprave, na kojima se nalazi minski sumnjivo područje, mogu Ministarstvu unutarnjih poslova predložiti područja za uvrštavanje u Plan protuminskog djelovanja za narednu godinu.
 
Sućut obitelji tragično stradalog lovca

Na samom kraju svog izlaganja, potpredsjednik Vlade i ministar Božinović iskazao je sućut obitelji i prijateljima nedavno stradalog lovca te ukazao na i dalje prisutnu veliku opasnost od mina na pojedinim područjima:

„Dopustite mi da, nažalost, u svjetlu nedavnog minskog incidenta koji se dogodio na planinskom području općine Hrvace, u kojem je život izgubila jedna osoba, u okviru predmetne problematike naglasim važnost učinkovitog protuminskog djelovanja i da još jednom izrazim sućut obitelji tragično stradalog i njegovim kolegama lovcima te pozovem sve naše građane, a posebice pojedince iz Kupine koji se kreću u blizini minski sumnjivog područja da poštuju oznake koje upozoravaju na minsku opasnost i ne ulaze u opasna područja jer opasnost od mina, nažalost, još uvijek postoji na nešto malo manje od 150 četvornih kilometara teritorija Republike Hrvatske“.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju i uputila ga Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Pisane vijesti | Razminiranje