'Skriveno blago' MUP-a otkriva Muzej policije na Policijskoj akademiji

U predvorju Visoke policijske škole na Policijskoj akademiji u osam staklenih vitrina izloženi su predmeti iz povijesti hrvatskih policijskih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova.

U svakoj vitrini izloženi su odabrani predmeti iz bogatih zbirki Muzeja policije koje čini više od tri tisuće predmeta.

Tako je prva vitrina posvećena Domovinskom ratu, u kojoj su uz oznake pripadnosti jedinica MUP-a iz rata i knjiga, izložene čizme hrvatskog Borova, tzv. Zenge. Njih je na vukovarskom ratištu i u zarobljeništvu u logorima nosio danas umirovljeni policijski službenik SJP Rode iz Varaždina Dragutin Špac. Slijede kratke strojnice hrvatske proizvodnje koje je policija koristila u Domovinskom ratu i povijesno oružje iz Zbirke oružja.

Jedna vitrina posvećena je predmetima i dokumentima vezanima uz promet koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova, pa se tu mogu vidjeti stare prometne i vozačke dozvole, kao i registarske pločice. Uz stare osobne dokumente, izloženi su i predmeti koje su koristili službenici MUP-a poput internog imenika, pečata i službenih propusnica. Svakako je zanimljiva osobna karta policijske službenice Marije Jurak iz 1966. godine, koja je radila u Upravnim poslovima na ručnom ispisivanju dokumenata od 1945. do mirovine. Svoju osobnu iskaznicu sama je ispisala, a izložen je i pisaći pribor koji je službenica Jurak koristila u svom radu.

Malo je poznato da su hrvatska policijska vozila Ford Fiesta i Fiat Ducato 1994. godine proglašena pobjednikom na prestižnom međunarodnom natjecanju časopisa ''Law and Order'' za dizajn policijskih vozila – u kategoriji vozila izvan SAD-a. Uz modele službenih policijskih vozila, izložena je plaketa američkog časopisa.

Svoje mjesto među izlošcima pronašao je i zlatni ključ Ravnateljstva policije koji je MUP-u na Dan policije, 29. rujna 1997. godine uručio predsjednik RH Franjo Tuđman, prilikom otvorenja zgrade Ravnateljstva policije u Ilici 335 u Zagrebu.

Izložen je i popularno zvani ''detektor laži'' ili poligrafski uređaj Lafayette "Ambasador" koji je tijekom Domovinskog rata 1994. doniran Republici Hrvatskoj. Osim u PU zadarskoj upotrebljavao se u PU varaždinskoj i PU istarskoj te na Policijskoj akademiji radi provođenja tečaja za poligrafske ispitivače. Poligrafskim uređajem ispitan je velik broj osoba i uz njegovu pomoć razjašnjen je velik broj najtežih oblika kaznenih djela, a 2013. godine poklonjen je Muzeju policije.

Iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije izložen je provalnički alat, skriveno i improvizirano oružje te razno oružje iz kaznenih djela. Tu je i bilježnica – naputak o policijskom postupanju i Kazneni zakon iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Moguće je vidjeti i krivotvorinu umjetničke slike, bankovnog čeka, novčanica raznih valuta i zlatnika te kako izgleda uređaj za kopiranje bankovnih kartica, tzv. skimmer. Uz to, tu se nalazi i komplet za prekucavanje brojeva šasije na vozilima i komplet alata za izradu željezničkih karata i krivotvorine željezničkih karata. Zanimljiv je i registar počinitelja kaznenih djela u vlakovima iz 1984. godine, gdje se nalaze fotografije i podaci o počiniteljima. Uz policijsku i uredsku opremu iz zbirki Muzeja policije, svoje je mjesto pronašao i kriminalistički kovčežić za izuzimanje otisaka prstiju s pripadajućom opremom.

Na zidovima su izložene fotografije iz povijesti policije i Domovinskog rata, a najnoviji je izložak iz tog vremena propucana metalna ploča “RIJEKA KORANA” koja se nalazila na rijeci Korani u mjestu Kordunski Ljeskovac, gdje je rijeka prirodna državna granica između RH i BiH. Tamo su se 1995. godine u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja spojile snage Hrvatske vojske i policije sa snagama 5. korpusa Armije BiH.     
Svi zainteresirani ovaj postav Muzeja policije mogu pogledati na Policijskoj akademiji, Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb, radnim danom od 7 do 15 sati. 

Pisane vijesti | Promo materijali i publikacije | Odgoj i obrazovanje