Slovenski policajac stigao na Krk

Slika topvijesti/2011/Srpanj/krk_sts.jpg

On će od 14. srpnja do 15. kolovoza ove godine kroz rad u mješovitim ophodnjama na području našeg najvećeg otoka, nenaoružan i u odori slovenske policije pomagati policijskim službenicima Policijske postaje Krk. Najveći doprinos dat će kroz brzu i točnu informaciju slovenskim turistima

Krajem prošlog tjedna u službenim prostorijama Grada Krka javnosti je predstavljen slovenski policijski službenik Janez Rojko, koji je u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“ došao u PU primorsko-goransku. On će od 14. srpnja do 15. kolovoza ove godine kroz rad u mješovitim ophodnjama na području našeg najvećeg otoka,  nenaoružan i u odori slovenske policije pomagati policijskim službenicima Policijske postaje Krk. Najveći doprinos dat će kroz brzu i točnu informaciju slovenskim turistima, koji su jedni od najbrojnijih na Krku. Ovo je prvi put da se Republika Slovenija pridružila projektu Međunarodne policijske suradnje policije u odori - "Sigurna turistička sezona"..

Konferenciji su uz slovenskog policajca prisustvovali gradonačelnik Grada Krka, Darijo Vasilić, načelnik Policijske uprave, Tomislav Dizdar, predstavnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj,  Jože Sironič, načelnik Odjela za javni red Policijske uprave primorsko-goranske, Tihomir Marijanović  te načelnik Policijske postaje Krk, Ivan Katalinić.

Načelnik Dizdar je naveo kako je Krk omiljeno ljetno odredište slovenskih turista i slovenskih vikendaša, koji su na Krku i u ljetnoj sezoni i izvan nje. Sigurnost građana je vrlo bitan čimbenik pri odabiru odredišta za odmor, a zadovoljan turist je onaj turist koji se osjeća sigurno u nekoj sredini te se uvijek iznova vraća. Naglasio je kako su mnoge članica Europske Unije spomenuti  projekt zapazile i ocijenile kao vrlo dobar. Slovenskom policijskom službeniku zaželio je sve najbolje u radu te malo ozbiljnih intervencija.

Gradonačelnik Vasilić je uz dobrodošlicu slovenskom policajcu izrazio zadovoljstvo što je Krk kao najveća jedinica lokalne samouprave izabran kao mjesto u kojem će boraviti i raditi slovenski policijski službenik. Naveo je podatke koji govore o brojnosti Slovenaca, koji su uz Nijemce i Austrijance najbrojniji strani gosti i vlasnici nekretnina na otoku Krku. Ujedno je naglasio kako smatra da je odora strane policije u ljetnoj sezoni izvrsna turistička promidžba.

Policijski ataše Sironič je prisutnima prenio pozdrave generalnog direktora slovenske policije, kao i pozdrave veleposlanika Republike Slovenije. Naveo je da je spomenuti projekt potaknuo i druge policije Europe da razmisle o sličnom angažmanu stranih policijskih službenika u poznatim ljetnim odredištima. Spomenuo je dugogodišnju suradnju Slovenije i Hrvatske, a mišljenja je da će rad slovenskog policijskog službenika na Krku tu suradnju uzdignuti na još višu razinu.

Načelnik Katalinić iznio je statističke podatke koji pokazuju kako je od velikog broja Slovenaca na Krku zanemariv broj onih koji su bili žrtve kaznenih djela, a također i činjenicu da su slovenski državljani vrlo rijetki počinitelji prekršaja i kaznenih djela na otoku Krku.



Pisane vijesti