Spomen obilježje policajcima PU virovitičko – podravske

Slika topvijesti/2011/kolovoz/spomen obiljezje/tx1_ministar.jpg

Ministar Karamarko otkrio Spomen obilježje policajcima PU virovitičko – podravske poginulim za vrijeme Domovinskog rata

Foto: PU virovitičko-podravska

Danas, 19. kolovoza, Policijsku upravu virovitičko – podravsku posjetio je Ministar unutarnjih poslova gospodin Tomislav Karamarko sa suradnicima. Dolazak ministra Karamarka ima velik značaj za sve djelatnike policijske uprave, s rukovoditeljima na čelu, u smislu davanja svestrane podrške u daljnjem radu. Međutim jedan od razloga ministrovog dolaska je i otkrivanje Spomen obilježje poginulim policajcima PU virovitičko – podravske za vrijeme Domovinskog rata, na koje se čekalo gotovo dvadeset godina.

Nakon održanog kolegija u zgradi policijske uprave, ministar Tomislav Karamarko je u pratnji svojih najbližih suradnika i načelnika PU virovitičko – podravske gospodina Andreja Hegediša pristupio kod postavljenog Spomen obilježja, gdje je nakon uvodne najave voditelja, „Zbor mladih Župe sv. Roka“, intonirao Hrvatsku Himnu, poslije koje je predhodila minuta šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu.

Riječi pozdrava, nazočnim roditeljima i članovima obitelji poginulih policajaca, ministru Tomislavu Karamarku, njegovim suradnicima, te ostalim nazočnim uzvanicima i gostima, uputio je načelnik PU Andrej Hegediš, koji je u svom govoru istaknuo da se spomen obilježje otkriva: " u čast i trajno sjećanje na naše poginule policajce koji su za Domovinu Hrvatsku položili svoje živote. Nezavisnu i suverenu državu dugujemo njima i njima sličnima i dug prema njima nikada neće biti izbrisan. U ovih 20 godina koliko je prošlo od tada nažalost ima i onih koji su okrenuli leda njihovoj žrtvi i našoj borbi, koji su izdali našu domovinu. Korupcija i gospodarski kriminal su oslabili ovu državu iznutra u umanjili žrtve date za nju. I opet hrvatska policija predvodi borbu, i ovaj put za opstanak, samo za opstanak pravedne i poštene domovine. I opet hrvatski policajac neće pokleknuti niti će se predati.

Najsvetija načela policajca su, kako u Domovinskom ratu bila tako su i danas, ljubav prema domovini, poštenje i pravednost. Takvu su domovinu sanjali i naši poginuli kolege. Nikada ne smijemo izdati ta načela kao što nikada ne smijemo zaboraviti kako smo i uz koje je žrtve stvorili."

Nazočnim roditeljima i uzvanicima riječi pozdrava uputio je i ministar Karamarko koji istaknuo kako se danas na ovom mjestu istodobno s tugom, ali i s velikim  ponosom i zahvalnošću prisjećamo 21–jednog nestalog i poginulog policajca, branitelja i domoljuba, hrabrih hrvatskih policajaca iz PU virovitičko-podravske, koji su svoje živote položili na Oltar Domovine, braneći teritorijalnu cjelovitost, svaki pedalj Lijepe Naše tih ranih, ali ponosnih 90-ih godina kad se stvarala mlada hrvatska država.

 "Na ratištima diljem Domovine, od Pakraca do Grubišnog Polja, preko Široke Kule, Orahovice, Tenje, Čačinaca, Humljana, Četekovca, Ivanbrijega, Virovitice, Sirača, Daruvara, Bučja, Donje Pištane, izgubili su oni ono najvrednije što su tada imali - svoje mlade živote. Stoga danas štujemo njihovu žrtvu i odajemo im zahvalnost i poštovanje ispred ovog Spomen-obilježja podignutog njima u čast. Neka nam upravo ono bude podsjetnik i opomena da ih nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti - istaknuo je ministar Karamarko.

Nakon održanog govora ministar unutarnjih poslova otkrio je Spomen obilježje, gdje su zatim roditelji zapalili svijeće. S riječima blagoslova i riječima utjehe roditeljima i članovima obitelji obratio se potom fra Marko Malović, župnik  Župe sv. Roka iz Virovitice

Nakon završene ceremonije otkrivanja Spomen obilježja, svi nazočni su pozvani na svečani domjenak.    



Pisane vijesti