Sporazum između RH i BiH o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit

Slika topvijesti/godina2010/studeni/potpisivanje01.jpg

Potpisivanjem i stupanjem na snagu novoga Sporazuma, za koje se očekuje da će slijediti u prvoj polovici sljedeće godine, Republika Hrvatska ispunjava jednu od svojih obveza sadržanih u relevantnim strateškim dokumentima (Strategija integriranog upravaljanja granicom Republike Hrvatske i pripadajući Akcijski plan, Schengenski akcijski plan, Migracijska 

U četvrtak i petak, 25. i 26. studenoga u Ministarstvu unutarnjih poslova RH održani su pregovori između izaslanstva RH i izaslanstva Bosne i Hercegovine oko sklapanja novoga Sporazuma o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit. Pregovaralo se  i o Protokolu za provedbu tog Sporazuma.

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina još su 27. srpnja 2000. godine u  Sarajevu potpisali Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o suradnji u predaji i prihvatu osoba kojih je boravak protuzakonit. Potpisivanje novoga Sporazuma između dvije države ima za cilj  usklađivanje teksta Sporazuma s europskom pravnom stečevinom na području readmisije.    

Pregovore oko ovoga, za obje države iznimno važnoga Sporazuma, u ime Republike Hrvatske predvodio je ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović, dok je bosanskohercegovačko izaslanstvo predvodio tajnik u Ministarstvu sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

U vrlo otvorenom i prijateljskom ozračju, izaslanstva su prvog i drugog dana pregovora usuglasila tekst Sporazuma kao i tekst Protokola. Voditelji izaslanstava danas su parafirali oba dokumenta te potpisali zajednički Zapisnik.

Potpisivanjem i stupanjem na snagu novoga Sporazuma, za koje se očekuje da će slijediti u prvoj polovici sljedeće godine, Republika Hrvatska ispunjava jednu od svojih obveza sadržanih u relevantnim strateškim dokumentima (Strategija integriranog upravaljanja granicom Republike Hrvatske i pripadajući Akcijski plan, Schengenski akcijski plan, Migracijska politika Republike Hrvatske).

Istodobno, ovaj Sporazum ima veliku važnost i za Bosnu i Hercegovinu budući je njegovo potpisivanje jedan od vidova borbe protiv nezakonitih migracija.

Ovaj Sporazum dodatno će ojačati suradnju naših dviju država na području nadzora zajedničke državne granice i upravljanja migracijama, a njegova dosljedna i odgovorna primjena pomoći će u našoj zajedničkoj namjeri i obvezi da ovaj dio jugoistoče Europe učinimo još stabilnijim i sigurnijim.

 



Pisane vijesti