Stradavanje maloljetnika u prometu

 

U petak, 10. prosinca u 23.05 sati, policijski službenici Policijske postaje Varaždin tijekom preventivnog djelovanja na sprječavanju kaznenih djela i prekršaja oko Gradske sportske dvorane Varaždin, tijekom održavanja javnog okupljanja, zatekli su trojicu maloljetnika koji kod sebe nisu imale nikakve osobne dokumente. Radi utvrđivanja istovjetnosti, navedena su trojica maloljetnih osoba dovedena u službene prostorije Policijske postaje Varaždin.

Provjerom istovjetnosti utvrđeno je da je riječ o dvojici 15-godišnjaka i jednom 14-godišnjaku te da su prekršili odredbe članka 95. Obiteljskog zakona, koji djetetu ili maloljetnoj osobi mlađoj od 16 godina zabranjuje noćne izlaske od 23 do 5 sati, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelj ima povjerenje.

Budući da navedeni Zakon propisuje obvezu obavještavanja roditelja, odnosno, pozivanja da dođe u prostorije policije po dijete te budući da navedena trojica maloljetnika nisu znali brojeve telefona svojih roditelja, obaviješteni su policijski službenici Policijske uprave međimurske na čijem području maloljetnici prebivajute je ophodnja Policijske postaje Čakovec obavijestila roditelje maloljetnika koji su tom prilikom izjavili da ne žele doći po djecu. Policijski službenici su propustili o tome obavijestiti socijalnog radnika nadležnog Centra za socijalnu skrb, kako to propisuje Obiteljski zakon za slučaj da roditelji odbiju doći po svoju djecu.

Naknadno se telefonskim putem javio otac jednog od maloljetnika te izjavio da ne može organizirati prijevoz i doći po dijete.

Stoga su policijski službenici Policijske postaje Varaždin, nakon što su završili postupanje, u 1.30 sati svu trojicu maloljetnika službenim vozilom prevezli na područje PU međimurske, u mjesto Kuršanec. Međutim nisu ih, kako nalaže Obiteljski zakon predali roditeljima, već su ih  ostavili izvan njihovog mjesta stanovanja i uputili ih da se sami vrate kući.

Oko 3 sata, šef smjene Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske zaprimio je dojavu iz PU međimurske da su dvojica od navadenih maloljetnika nastradali u prometnoj nesreći između mjesta Gornji Kuršanec i Kuršanec, u kojoj je jedan 15-godišnjak smrtno stradao, a drugi 15-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede.

U svezi svega navedenog u tijeku je utvrđivanje stegovne, odnosno, kaznene odgovornosti policijskih službenika PU varaždinske.



Pisane vijesti