Stručnjaci iz 31 države na simpoziju “Protuminsko djelovanje 2019”

Slika /topvijesti/2019/TRAVANJ/Vjezba%20Simpozij%20Dubrovnik/PEZSJP.jpg

Procjenjuje se kako će RH biti potpunosti očišćena od mina od 2026. godine. Mnogim zemljama u svijetu, kao i susjednoj Bosni i Hercegovini, posao razminiranja tek predstoji.

Foto: MUP RH

Iskustva iz protuminskog djelovanja u svijetu i izazovi u migrantskoj krizi bile su glavne teme o kojima se razgovaralo prvoga radnog dana 16. Međunarodnog simpozija o “Protuminsko djelovanje 2019”. Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Slanom pokraj Dubrovnika. Među prvim izlagačima bio je ambasador Norveške, NJ. E. Hans Brattskar koji se osvrnuo na 20 godina zaštite civila u protuminskom djelovanju te na Akcijski plan iz Osla.  Izlaganja su također imali predstavnici OESS-a, ISU-APMBC, JMU-CISR, HCR-CTRO, domaćih i stranih organizacija posvećenih protuminskom djelovanju.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut tijekom konferencije imao je nekoliko bilateranih sastanaka. Razgovarao je sa sirijskim veleposlanikom, NJ. E. Bassam Sabbaghijem i s počasnim konzulom Konzulata Republike Hrvatske u Republici Kolumbiji Mauriciom Restarpom Gómezom. O hrvatskim iskustvima i zagađenosti minama u izjavi za medije je rekao: „Ostatak svijeta od Hrvatske može puno naučiti jer smo vrlo iskusni u razminiranju. Imali smo rat u kojem smo stekli ne samo pirotehničko iskustvo, već naučili i o organizaciji tog posla, o strojevima. Već dugo godina smo organizirani kroz Hrvatski centar za razminiranje, a kroz novu reorganizaciju uprave od 1. siječnja 2019. godine HCR je integriran u Ravnateljstvo Civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova.“

Cilj simpozija je razmjena iskustva u protuminskom djelovanju, a kako je rekao pomoćnik ministra Trut, prepoznajemo izazove u novim aktivnostima, posebno u segmentu migrantske krize.

U dijelu programa koji se odnosio na pokazne vježbe, Zapovjedništvo specijalne policije i Protueksplozijska služba Ministarstva unutarnjih poslova demonstrirali su uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz mora.

Federalna uprava civilne zaštite Bosne i Hercegovine i nekoliko tvrtki pokazali su rad pasa za detekciju mina, Sveučilište Tohoku iz Japana rad s ALIS-om, a sudionici skupa mogli su također vidjeti i kako izgleda izviđanje pomoću drona te rad s detektorom.

U Hrvatskoj je još 345,5 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a od u 8 županija, najviše je mina u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. U zemlji je 30.260 mina za čije će uklanjanje biti potrebno, prema trenutnim procjenama, oko 400 milijuna eura.

Od 1996. godine zbog mina su smrtno stradale 233 osobe, među kojima je i 38 pirotehničara. Procjenjuje se kako će zemlja biti potpunosti očišćena od mina od 2026. godine. Mnogim zemljama u svijetu, kao i susjednoj Bosni i Hercegovini posao razminiranja tek predstoji. Sudionici konferencije minutom šutnje odali su počast ljudskim životima izgubljenim na miniranim područjima.

16. Međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2019“ održava se od 8. do 11. travnja. Okupio je oko 150 sudionika iz 31 države.
 

Priopćenja | Suradnja | Razminiranje