Sudjelovanje državne tajnice Terezije Gras na predstavljanju fondova za unutarnje poslove Helenske Republike

Slika /2023/1/Novi Projekt (7).jpg

Uz izaslanike država članica, na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici Europske komisije, agencija Europske unije i drugi relevantni dionici

Izvor: Ministarstvo za migracije i azil Helenske Republike
 
Na poziv Ministarstva za migracije i azil, državna tajnica Terezija Gras i čelnica Upravljačkog tijela fondova za unutarnje poslove Republike Hrvatske, sudjelovala je na predstavljanju fondova za unutarnje poslove u Višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027. Helenske Republike te obilježavanju treće godišnjice uspostave Ministarstva za migracije i azil koje je održano 17. siječnja 2023. godine u Ateni. 
 
Domaćini na predstavljanju bili su predsjednik Vlade Kyriakos Mitsotakis i ministar za migracije i azil Notis Mitarachi. Uz izaslanike država članica, na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici Europske komisije, agencija Europske unije i drugi relevantni dionici. 
 
U  Višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027. Helenska Republika u fondovima za unutarnje poslove ima na raspolaganju značajna sredstva koja će nastaviti ulagati u jačanje svojih policijskih, graničnih i azilnih kapaciteta. U Višegodišnjem financijskom razdoblju 2014. – 2020. Helenska Republika u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju iskoristila je 87% sredstava, u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (Police) 76,2% te u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (Border) 70,8%, uz projekciju da će do kraja 2023. godine iskorištenost sredstava u tim fondovima iznositi 99%.
 
Predsjednik Vlade Mitsotakis u svom obraćanju pohvalio je vrlo važan posao koji je u Ministarstvu za migracije i azil obavljen na smanjenju ilegalnih migracijskih kretanja navodeći da je u 2015. godini 75% ilegalnih ulazaka u Europsku uniju prošlo kroz Helensku Republiku, te je u proteklim godinama značajan napor uložen u jačanje kapaciteta za nadzor granice i uspostavu prihvatnih kapaciteta. Tijekom 2022. godine spriječeno je oko 250 000 ilegalnih ulazaka na kopnenim granicama i gotovo 45 000 na morskim granicama Helenske Republike.
 
Ministar za migracije i azil Mitarachi naveo je kako je naglasak na poštivanju prava migranata ali u skladu s migracijskim pravilima i kriterijima te potrebama Helenske Republike, te je kao prioritete istaknuo nastavak borbe protiv krijumčara i sprječavanja ilegalnih migracija. U prezentaciji Fondova za unutarnje poslove za Višegodišnje financijsko razdoblje 2021. – 2027., Helenska Republika naglasak u financiranju stavit će na mjere za učinkovito čuvanje granica, uspostavu nezavisnog mehanizma nadzora, suzbijanje krijumčarskih mreža, promicanje legalnih migracijskih puteva i aktivnosti usmjerenih prema socijalnoj integraciji migranata. 


Priopćenja | Projekti | Vanjski i europski poslovi