Suradnja MUP-a i Agencije EU za temeljna prava

Povod sastanka održanog u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova bio je dogovor o mogućim područjima suradnje tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije

FOTO: MUP

Državna tajnica Terezija Gras sastala se 3. travnja 2019. godine s ravnateljem Agencije Europske Unije za temeljna prava (FRA) Michaelom O'Flahertyem i suradnicima.
 
Povod sastanka održanog u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova bio je dogovor o mogućim područjima suradnje tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije koju Agencija kao savjetodavno tijelo Europske Komisije i Vijeća ostvaruje sa svim zemljama članicama uoči i tijekom njihovog predsjedanja.
 
Državna tajnica Gras izvijestila je ravnatelja O'Flahertya kako će prioriteti u području unutarnjih poslova tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem u prvoj polovici 2020. godine. biti migracije, sigurnost, reforma Zajedničkog europskog sustava azila, interoperabilnost i dovršetak pregovora o financijskim instrumentima u sljedećem VFO-u koja su u nadležnosti ministarstava unutarnjih poslova država članica – Fondu za integrirano upravljanje granicom, Fondu za policijsku suradnju i Fondu za azil i migracije.
  
Ravnatelj O'Flaherty podržao je predstavljene prioritete te izrazio spremnost za intenziviranje suradnje u području migracija, sigurnosti i interoperabilnosti. Vezano uz reformu Zajedničkog europskog sustava azila istaknuo je kako Agencija za temeljna prava radi na novom Priručniku o azilu, granicama i migracijama te je spremna pripremiti analizu presuda Suda EU-a, Europskog suda za ljudska prava i međunarodnih konvencija kako bi državama članicama pružila potporu u tumačenju primjene azila, podsjetivši da treba izbjeći daljnju proliferaciju ovoga instituta koji je uspostavljen kako bi bio dostupan osobama u stvarnoj potrebi za međunarodnom zaštitom.
 
Zaključeno je kako postoji veliko područje moguće suradnje u kojoj Agencija, temeljem dosadašnjih iskustava i ekspertize, može pridonijeti pripremi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Dogovoreno je imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu unutarnjih poslova radi intenziviranja suradnje s Agencijom u nadolazećem razdoblju.

Stranica | Suradnja | Međunarodna suradnja