Suzbijanje kaznenih djela šumskih krađa

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/RAZNO/Drva_za_ogrijev_1.jpg

Foto: PU međimurska

Dolaskom hladnijih dana i niskih temperatura započela je sezona grijanja. U tom djelu godine obično se povećava opasnost od mogućih šumskih krađa koje izazivaju reakciju javnosti.

Od listopada do prosinca ove godine na području PU međimurske počinjeno je 28 šumskih krađa, sa štetom od više desetaka tisuća kuna.

Prošle je sezone, od listopada do lipnja zabilježeno 237 šumskih krađa s pričinjenom štetom od nekoliko stotina tisuća kuna a  sezonu ranije, PU međimurska evidentirala je 126 krađa sa štetom od također nekoliko stotina tisuća kuna, te je primjetan veći porast ovih kaznenih djela.

Kod većine šumskih krađa progon protiv počinitelja poduzima se po službenoj dužnosti, ali kada je vrijednost ukradenih drva ispod zakonskog cenzusa (manje od tisuću kuna) predmeti se rješavaju privatnim tužbama. Policija u svim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli.

Jednu od većih šumskih krađa policijski službenici evidentirali su krajem mjeseca kolovoza ove godine u šumskom predjelu zvanom "Lazine“ nedaleko mjesta Plešivica. Vlasnik je ostao bez drvne mase u vrijednosti od oko nekoliko tisuća kuna a protiv počinitelja podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Najugroženije lokacije na međimurskom području su šumski predjeli zvani Parag, Šuma zelena, Siget, Čep, Škarje i Murščak.

Policijska uprava međimurska šumskim krađama pridaje veliku pozornost te ih je postavila na sam vrh liste prioriteta. Svakodnevno se obilaze najugroženije lokacije na području te Županije. U ovoj godini u 82 slučaja međimurski policajci prijavili su nadležnoj Šumariji prekršaje nezakonitog prijevoza drva. Također apeliraju na sve vlasnike šuma da obilaze svoje parcele, kako bi i na takav način, zajedničkom suradnjom spriječili šumske krađe, te mole građane da šumske krađe prijavljuju odmah po saznanju jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupiti dokazni materijali koji bi potom mogli doprinijeti otkrivanju počinitelja.

Ukoliko, vlasnici primijete da su im iz šume ukradena drva, odmah neka obavijeste policiju na broj telefona 192 ili se osobno jave u najbližu policijsku postaju. 



Pisane vijesti