Sve izmjene i dopune Zakona o sugurnosti prometa na cestama

Slika ILUSTRACIJE/laser_prometna.jpg

Povodom učestalih napisa u medijima, kojima se iznose krive interpretacije za neke prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donosimo sljedeće objašnjenje.  

Povodom učestalih napisa u medijima, kojima se iznose krive interpretacije za neke prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donosimo sljedeće objašnjenje.

  • Tzv. „solidarno blendanje“ nije i ne predviđa se da bude zabranjeno (kažnjivo). Zabranjeno je jedino na autocesti požurivati vozače ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način. Ovakva odredba postoji u važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i prijedlogom njegovih izmjena i dopuna predviđa se samo njezina izmjena na način da se jasnije propisuju radnje koje vozač na autocesti ne smije poduzimati i time dovoditi u opasnost druge sudionike u prometu.

 

  • Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđa se i obaveza za vozača motornog vozila da, prije uključivanja u promet, očisti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Nije izrijekom propisano koliko snijega/leda smije ostati na vozilu, kao niti što u slučaju ako tijekom vožnje snijeg prekrije neke dijelove vozila, ali smislenim tumačenjem ovakve zakonske odredbe lako se dolazi do zaključka kako je samo bitno da snijeg/led ne ograničava vidno polje vozaču te da ne ugrožava druge sudionike u prometu. Predviđena novčana kazna za ovaj prekršaj iznosi 700,00 kuna.

 

  • Nove odredbe o alkoholu propisuju dozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi za vrijeme upravljanja vozilom u prometu na cesti te je dozvoljeno imati do 0,50 g/kg, osim mladim vozačima i profesionalcima (vozači vozila C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E i H, instruktori vožnje i vozači vozila B kategorije kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje) koji ne smiju imati alkohola u krvi za vrijeme dok upravljaju vozilom (0,00 g/kg). Također, predložen je i drugačiji raspon novčane kazne za koncentraciju alkohola iznad 0,50 g/kg do 1,00 g/kg (novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna) te za koncentraciju od više od 1,00 g/kg do 1,50 g/kg (novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna). Važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ove kazne su propisane u rasponima od 1.000,00 do 2.000,00 odnosno 2.000,00 do 5.000,00 kuna.

 

  • Za 5 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (prekršaji iz članaka 57. stavka 7. – nepoštivanje prednosti prolaska, 67. stavka 5. – pretjecanje s lijeve strane vozila koje skreće ulijevo, 70. stavka 3. – nepropisno pretjecanje, 72. stavka 2. – nepropisno pretjecanje u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljnai 74. stavka 2. – pretjecanje ili obilaženje vozila ispred pješačkog prijelaza) predlaže se povećanje iznosa novčane kazne, s dosadašnjih 2.000,00 kuna na 3.000,00 kuna. Glavna svrha ovih većih kazni je mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, koja postoji samo za prekršaje za koje je zakonom propisana kazna u iznosu većem od 2.000,00 kuna. S obzirom na činjenicu da se ovdje radi o prekršajima kojima se na grubi način ugrožava sigurnost prometa potrebno je zaštitnim mjerama djelovati na počinitelje kako bi ih se sprečavalo u daljnjem ugrožavanju prometa.


Pisane vijesti