Svečano obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru

Slika topvijesti/2016/lipanj/Dan drzavnosti/sglavna_skupna_mala.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec prisustvovali su 25. lipnja svečanoj sjednici u Hrvatskom saboru u povodu obilježavanja 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. Prethodno je u crkvi svetog Marka održana Sveta misa koju je koncelebrirao kardinal Josip Bozanić.

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec prisustvovali su 25. lipnja svečanoj sjednici u Hrvatskom saboru u povodu obilježavanja 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. Prethodno je u crkvi svetog Marka održana Sveta misa koju je koncelebrirao kardinal Josip Bozanić.

Svečanom sjednicom u Hrvatskom saboru je predsjedao potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, a uzvanicima su se obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Među uzvanicima nalazili su se zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi u Europskom parlamentu, potpredsjednik i ministri Vlade RH, bivši predsjednici RH, bivši predsjednici Hrvatskog sabora, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, akademske zajednice, sindikata, udruga, pravobranitelji te drugi uglednici iz javnog i političkog života.

„Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnji njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti", ocijenio je premijer Orešković i naglasio: "Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. One neće funkcionirati same od sebe nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom interesu, među ostalim je rekao premijer Orešković i dodao:  “Danas možemo biti ponosni na sve što smo postigli u proteklih 25 godina. Uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti domovinu u najtežim okolnostima. Mi koji smo naslijedili ovu prekrasnu zemlju moramo biti dostojni žrtve koju su sinovi i kćeri ove naše domovine dali za slobodu", poručio je premijer Tihomir Orešković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner podsjetio je kako je Hrvatska prije 25 godina učinila odlučni iskorak prema ostvarenju višestoljetnog sna Hrvata, prema neovisnosti i samostalnosti

"Bilo je opasno, ali je bilo i časno boriti se tih dana za Hrvatsku. Cijena koju smo platili za život u miru, slobodi i demokraciji bila je vrlo visoka. Današnji dan je prigoda da izrazimo zahvalnost i duboko poštovanje prema svima koji su pridonijeli uspostavi samostalne i neovisne Hrvatske, u prvom redu hrvatskim braniteljima, ali i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, bez čije vizije, odlučnosti, mudrosti i hrabrosti mnogo toga ne bi bilo ostvareno", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

„Pozivam sve da tu budućnost učinimo boljom i sretnijom, onakvom kakvom smo je zamišljali prije 25 godina. Na to nas obvezuju i životi onih 15 tisuća koji su za Hrvatsku dali svoje živote, ali ne za ovakvu Hrvatsku iz koje mladi iseljavaju, u kojoj se teško živi, koja je sve više zadužena, u kojoj su ljudi nezaposleni i s blokiranim računima. Oni su svoje živote dali za jednu drugačiju Hrvatsku koju smo mi njima i našoj djeci obvezni ostvariti", istaknuo je predsjednik Reiner.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je na današnji dan prije 25 godina, kada je Sabor donio povijesnu odluku o hrvatskoj suverenosti i neovisnosti.

Naglasila je kako se Hrvatska mora osloboditi nepotrebnih ideoloških prijepora, prije svega pitanja vezanih za Drugi svjetski rat. "Ne mislim da o tome trebamo šutjeti. Naprotiv, dužni smo biti otvoreni povijesnoj istini, a svim žrtvama izražavati jednako poštovanje. Država u tome mora biti odgovorna i dosljedna, bez obzira na to tko obnaša vlast", ocijenila je.

„Sav taj put izgradnje države i njezine međunarodne afirmacije odvijao se u otežanim okolnostima rata, povratka i obnove, tražeći od nas iznimne duhovne i materijalne napore i ulaganja. To često zaboravljamo u svojoj sklonosti da se uspoređujemo s drugim državama i društvima. Ne smijemo biti samozadovoljni, ali još je manje opravdano podlijeganje ogorčenom hiperkriticizmu. Republika Hrvatska demokratski je zrela, institucionalno izgrađena i pravno uređena država, a hrvatsko društvo nipošto nije ispod prosjeka europskih civilizacijskih standarda. Naprotiv, na nekim je područjima, kao što je zaštita prava manjina, iznad njih", ocijenila je predsjednica Republike Hrvatske.

„Našoj domovini ne treba ništa drugo osim nas samih. Bit ćemo uspješni onoliko koliko vjerujemo u sebe i koliko se dobro organiziramo na svim razinama društvenog života i oslobodimo svoje kreativne snage. Kultura dijaloga i odgovornosti pri tome su od prvorazredne važnosti", istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na kraju svečane sjednice na Trgu svetog Marka održana je smotra povijesnih postrojbi Hrvatske.



Pisane vijesti