Svečano otkriveno spomen-obilježje „Velebitskim junacima“

Slika topvijesti/2017/svibanj/7.jpg

Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.

FOTO: PU ličko-senjska

U naselju Rizvanuša u blizini Gospića, danas je s početkom u 11 sati, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, svečano otkriveno spomen-obilježje „Velebitskim junacima“ u spomen na 26 hrvatskih branitelja, pripadnika specijalne policije poginulih u Domovinskom ratu na Velebitu.

Svečanom otkrivanju spomen-obilježja nazočili su visoki državni dužnosnici,  izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur, izaslanik Hrvatskog Sabora Darko Milinović, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić i brigadni general Siniša Jurković.

Svečanosti su prisustvovala i izaslanstva Ličko-senjske županije i Grada Gospića, Primorsko-goranske županije, članovi obitelji poginulih pripadnika Specijalne policije te prijatelji, pripadnici udruga, zatim brojni dužnosnici i pripadnici MUP-a, HV-a te mještani.

Okupljenima se prigodno obratio izaslanik udruga Specijalne policije Perica Prpić, koji se u ime šest udruga zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog projekta.

Ratni zapovjednik Mladen Markač naglasio je da je policija prva stala u obranu Republike Hrvatske i da su pripadnici policije dali nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske, na čemu mu se zahvalio izaslanik Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je također naglasio da se Domovinski rat nikada zaboraviti ne smije.

 „Ovih 26 poginulih policajaca bili su tijekom Domovinskog rata luč koja nam je svjetlila s Velebita jer smo znali da uz njihovu hrabrost srbočetnički agresor nikada neće zauzeti Velebit“ istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Darko Milinović. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur sve prisutne je podsjetio da se upravo kroz snagu i požrtvovnost hrvatske policije gradila hrvatska vojska.

Nakon skidanja pokrova sa spomenika, koji su skinula djeca poginulih specijalaca, riječi molitve su predvodili gospićko-senjski biskup u miru msgr. Mile Bogović i kapelan policijske kapelanije „Sveti hrvatski mučenici“ Ivan Blaževac.

Potom su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.Pisane vijesti