Svečano otvoren projekt „Intelligence Led Policing in South Eastern Europe“

Slika /topvijesti/godina2010/studeni/dubrovnik02.jpg

U okviru Udruženja šefova policija Jugoistočne Europe – SEPCA te pod voditeljstvom i koordinacijom Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i financijskim sponzorstvom švicarske Agencije za razvoj i suradnju – SDC, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu se od 9. do 11. studenog održava seminar u sklopu 

U okviru Udruženja šefova policija Jugoistočne Europe – SEPCA te pod voditeljstvom i koordinacijom Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i financijskim sponzorstvom švicarske Agencije za razvoj i suradnju – SDC, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu  se od 9. do 11. studenog održava seminar u sklopu projekta „Intelligence Led Policing in South Eastern Europe (SEE)“.

Uvodnim riječima se svima obratio načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić te izrazio zadovoljstvo u zajedničkom sudjelovanju ovom seminaru kao dijelu projekta koji se provodi u okviru Udruženja šefova policija Jugoistočne Europe  - SEPCA. Naglasio je koliko je poticajna odluka SEPCA-e o prepuštanju rukovođenja ovim Projektom Ravnateljstvu policije RH, a kao rezultat priznanja za dosege koji su u tom području ostvareni u okviru hrvatske policije.

Krajnji cilj Projekta je uvođenje policijskog modela vođenog kriminalističko-obavještajnim informacijama (ILP model), kao potpora istragama ozbiljnog kriminaliteta i strateškom planiranju. U svrhu ostvarenja ovog osnovnog cilja, od projekta se očekuje ostvarenje implementacije  ILP modela u policijskim  agencijama Jugoistočne Europe, osnivanje ILP organizacijskih jedinica u policijskim jedinicama, edukacija u cilju implementacije komponenti ILP modela te stvaranje regionalnog internacionalnog ekspertnog savjetodavnog odbora.

U realizaciji Projekta sudjeluju eksperti iz Republike Hrvatske, Austrije, Slovenije, Velike Britanije, Europola te vodeći ekspert Paul Maroushek iz Austrije.

U svojstvu korisnika sudjeluju predstavnici policijskih organizacija iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Ovaj seminar je prvi u nizu od tri seminara-radionica, kojima će se predstavnicima policijskih organizacije Jugoistočne Europe prezentirati način  funkcioniranja modela policijskog rada rukovođenog kriminalističko-obavještajnim podacima te detaljno izložiti svi elementi potrebni za uspostavu ovakvog načina rada.

Preostala dva seminara-radionice, koji će predstavljati  implementacijsku fazu ovog Projekta, odnosno bit će usmjereni na implementaciju nacionalnih akcijskih planova za uvođenje ILP modela, održat će se u Beogradu i Sarajevu tijekom prvog kvartala 2011. godine. Ova će faza biti potpomognuta od strane međunarodnih eksperata, a ovisit će o uspješnosti 1. faze i raspoloživim financijskim sredstvima projekta.



Pisane vijesti