Svečano zatvoren projekt CRO DNK/DKT

Dovršetkom ovog projekta Hrvatska je u potpunosti usvojila Prümske odluke čije usvajanje je i jedan od preduvjeta za ulazak u Schengensko područje.  

Foto: MUP

Svečano zatvaranje Twinning projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za primjenu automatizirane razmjene podataka pribavljenih analizom DNA i daktiloskopskih podataka“ održano je danas u amfiteatru Ravnateljstva policije.

Provođenje projekta započelo je je u rujnu 2017. i trajalo je 14 mjeseci, a proveli su ga Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Litavski policijski forenzični znanstveni centar. Ovim 1,2 milijuna eura vrijednim projektom ojačana je učinkovitost Ministarstva unutarnjih poslova RH na području međunarodne policijske suradnje, razvijeni su protokoli za automatiziranu analizu DNA, automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka te je provedena edukacija forenzičnih stručnjaka radi stvaranja preduvjeta za implementaciju Prümskih odluka.

Donatas Žiugžda, privremeni otpremnik poslova Veleposlanstva Republike Litve u Hrvatskoj srdačno je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu jer su u ovih 14 mjeseci ostvarili iznimnu suradnju koja za rezultat ima vrlo opipljive rezultate i očito je da postoji odlična povezanost hrvatske i litavske strane na ovom području. Iako suradnja na ovom polju prestaje, uvjeren je da postoje brojni drugi projekti na kojima bi mogli surađivati i pridonijeti boljoj učinkovitosti obiju strana.
Ulaskom Republike Hrvatske u EU, Ministarstvo unutarnjih poslova preuzelo je i obvezu implementacije Prümskih odluka te je provođenje postupka implementacije u području razmjene DNA i daktiloskopskih podataka bila jedna od glavnih zadaća MUP-a koju smo ovim projektom uspješno ispunili - rekla je načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić.           
Sam projekt predstavili su njegovi voditelji Dražen Mayka, pomoćnik načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Giedrius Birmontas, zamjenik voditelja Litavskog policijskog forenzičnog znanstvenog centra i stalni savjetnik za Twinning. 

Ukupna vrijednost projekta od 1,2 milijuna eura odnosila se na 600.000,00 eura za Nabavnu komponentu u okviru koje je provedena nabava i implementacija robotičke opreme (kao tehnički preduvjet) dok je vrijednost Twinnig komponente u okviru koje je provedena edukacija forenzičnih stručnjaka i razvijene su metode i radne upute za automatiziranu analizu DNA, automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka bila također 600.000,00 eura. Ovim projektom hrvatska policija dobila je snažan alat za borbu protiv kriminaliteta što posebice dokazuje činjenica da je od početka korištenja bilo više od 490 međunarodnih pogodaka kojima je identificirano 180 dosad neidentificiranih uzoraka DNA u Hrvatskoj, 130 neidentificiranih uzoraka iz zemalja s kojima Hrvatska zasad razmjenjuje podatke također je identificirano, a u 140 slučaje utvrđeno je da je ista osoba počinila kazneno djelo u Hrvatskoj i u nekoj drugoj zemlji.  
Pomoćnik Mayka istaknuo je da je ovo bio jedan od najzahtjevnijih projekata koje je CFIIV „Ivan Vučetić“ implementirao u posljednjih nekoliko godina.
Dovršetkom ovog projekta Hrvatska je u potpunosti usvojila Prümske odluke čije usvajanje je i jedan od preduvjeta za ulazak u Schengensko područje.  


Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj